Artikel AD Noodweer

Advocaat van Singel Advocaten over noodweer in Sanisale Apeldoorn (AD)

Strafrechtadvocaat mr. Sander Arts geeft uitleg over noodweer en noodweer-exces (zelfverdediging )in het Algemeen Dagblad. Dit naar aanleiding van de aanval van een klant bij Sanisale in Amersfoort waarbij een klant uiteindelijk is overleden mogelijk naar aanleiding van een klap van een medewerker uit zelfverdediging.

Sander is advocaat bij Singel Advocaten Breda. en voert regelmatig met succes verweren over zelfverdediging bij rechtbanken in heel Nederland.

De aanval en zelfverdediging medewerker Sanisale

In deze zaak was een klant in de Sanisale in conflict gekomen met het personeel. Een collega schoot te hulp toen er met een mes werd gestoken door de klant. Hij heeft hem vervolgens met een voorwerp op het hoofd geslagen. De klant is hiervoor in het ziekenhuis opgenomen en later helaas zelfs overleden.

 

Noodweer en noodweer exces?

Of er sprake is van noodweer dus zelfverdediging is pas door een officier van justitie of strafrechter vast te stellen als alle feiten bekend zijn. Of sprake is van een recht op zelfverdediging hangt bijvoorbeeld af van de ernst van de aanval en of deze nog gaande was. Je mag jezelf dan verdedigen óf een ander maar wel met middelen die geboden zijn. In beginsel mag je dus niet verder gaan dan nodig is. In deze zaak zou daar sprake van kunnen zijn. Immers was sprake van een aanval (ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding) waar een verdediging tegen was geboden. Of de medewerker andere middelen had is de vraag, nu een aanval snel gaat en sprake was van een levensbedreigende situatie voor zijn collega.

 

Advocaat bij noodweer

Noodweer verweren (beroep op zelfverdediging) zijn vaak niet zo eenvoudig als het lijkt. Of een beroep wordt geaccepteerd hangt van veel juridische aspecten af. Het is dan ook belangrijk een advocaat in te schakelen zeker als je verdachte ben in een geweldszaak en je mogelijk een beroep op noodweer wil doen.

(Klik hier voor een uitleg over noodweer en noodweer exces)

Over deze zaak verschenen meerdere artikelen in het Algemeen Dagblad waar mr. Sander Arts, advocaat in geweldszaken, toelichting heeft gegeven.

 

Artikel in Algemeen Dagblad over deze zaak (klik hier) (22-05-2023)

Artikel 2 in Algemeen Dagblad over deze zaak (klik hier) (01-06-2023)

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Contactformulier mr. Sander Arts (Noodweer)

Gratis vrijblijvend contact met advocaat Sander Arts


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.