FIOD Inval: Wat moet je doen?

Singel Advocaten legt uit: De inval door de FIOD

Mr. Sander Arts, fraude advocaat en fiod advocaat bij Singel Advocaten Breda legt uit wat je moet doen bij een inval door de FIOD Belastingdienst. Bij verdenking voor financiële fraude

FIOD inval: wat moet je doen?

Singel Advocaten legt uit: Inval door de FIOD

Advocaat mr. Sander Arts over de inval door FIOD / Belastingdienst

FIOD Zaken. Wat zijn dat?

De FIOD Belastingdienst behandelt strafzaken over financiële fraude en belastingfraude. Je kunt dan denken aan het niet of niet tijdig doen van belastingaangifte, het onjuist doen van belastingaangifte maar ook aan fraude met de Omzetbelasting of beleggingsfraude en subsidiefraude en witwassen. Deze zaken komen voor bij speciale rechters in de rechtbank, ook wel de economische strafrechter genoemd. Kennis van het bijzondere strafrecht als advocaat is daarvoor belangrijk.

 

Hoe gaat een onderzoek van de FIOD Belastingdienst eigenlijk?

Een zaak begint vaak met een melding. Dit kan anoniem zijn, maar ook door een curator bij een faillissement of na een intern onderzoek van de overheid zelf, zoals de belastingdienst, UWV of RVOb bij subsidiefraude. Vervolgens gaat men onderzoek doen aan de administratiestukken, vraagt men hiervoor gegevens op zoals facturen bij bedrijven of rekeningafschriften bij de bank. Als dit onderzoek klaar is wordt je als verdachte uitgenodigd voor een ondervraging door de onderzoekers, dus een verhoor. 

 

Waarom doet de FIOD een inval?

 Regelmatig wordt kort voorafgaande aan het verhoor een inval gedaan bij een woning of onderneming tijdens een zogenaamde ‘instapdag’. Dan worden administratie en gegevensdragers in beslag genomen en in het onderzoek meenemen zodat deze ook bij her verhoor kunnen worden gebruikt. Je moet je dan realiseren dat er een vermoeden is van een strafbaar feit en bij een doorzoeking van een woning heeft een rechter dit vermoeden zelfs al beoordeeld als serieus, dus a;s voorlopig serieus onderbouwd.

 

Wat moet je doen bij een inval van de FIOD?

Belangrijk is direct een fraude advocaat te bellen om je te laten bijstaan. Realiseer je goed dat het op dat moment géén zin heeft de FIOD inspecteur van je onschuld te overtuigen en dat álles wat je zegt wordt genoteerd en later in je verhoor tegen je wordt gebruikt. Zeker tijdens een inval, die erg emotioneel en belastend kan zijn als men ineens met een heel arrestatieteam je woning binnenvalt, is er al snel iets teveel gezegd of iets wat helemaal niet zo is bedoeld.

Begrijp ook goed dat dit onderdeel kan zijn van de overval tactiek en men op dat moment al een heel onderzoeksdossier heeft opgebouwd.  De verdenking staat dus al vast en je loopt als verdachte op dat moment dus al achter.

 

Moet ik meewerken met de FIOD?

Werk alleen mee onder protest en zo mogelijk na overleg met je fraude advocaat. Als je vrijwillig meewerkt kan je later lastig een beroep doen op een zogenaamd vormverzuim. Niet meewerken kán in zaken van financieel strafrecht bij een vordering tot uitlevering soms zelfs strafbaar zijn. Werk dus alléén mee na overleg met een advocaat of alleen onder protest en laat dát ook schriftelijk vastleggen. 

 

Heb je een fraude advocaat voor het fiod verhoor nodig?

Dat is zeker verstandig. Zélfs als je onschuldig bent moet je weten dat de FIOD op dit moment stelt dat het verdachte bent, dus mogelijk wel degelijk schuldig. Ook is het belangrijk snel te beoordelen of er onderzoekswensen zijn, zoals het horen van getuigen of nader toelichten van bevindingen. Ook is de rechtspraak over zaken van financiële zaken witwassen niet eenvoudig. Een enkel beroep op een zwijgrecht is bijvoorbeeld niet altijd meer voldoende. Een gegeven verkeerde verklaring is later meestal niet meer terug te draaien.

Roep na de inval dan ook direct hulp in van een ervaren fraude advocaat!

 (klik hier voor meer informatie over het onderzoek door de FIOD/Belastingdienst)

 

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (233 beoordelingen)
 • Als je een advocaat zoekt die echt verstand heeft wat hij of zij doet, is dit een aanrader ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Blanquito 91
Advocaat Breda Sander

Advocaat FIOD zaken

mr. S. Arts (Sander) is meer dan 20 jaar advocaat. Hij treedt als advocaat op in vele omvangrijke strafzaken waaronder beleggingsfraude zaken in Breda. Hij is direct maar informeel.

Contact met advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.
 • Veroorzaken verkeersongeval: Verkeersrecht Advocaat

  Singel Advocaten legt uit: Veroorzaken verkeersongeluk met zwaar letsel of dood

  Verkeersrecht advocaat mr. Sander Arts over artikel 6 Wegenverkeerswet 1994
 • Om hoorgesprek

  Singel Advocaten legt uit: OM hoorgesprek of OM hoorzitting

  mr. Jolanda Veldman over het om hoorgesprek
 • Verduistering in dienstbetrekking

  Singel advocaten legt uit

  Advocaat mr. ander Arts man over verduistering in dienstbetrekking