Verboden wapenbezit

Wet Wapens & Munitie: Verboden wapenbezit & nepwapen

Verboden wapenbezit betekent dat u wordt verdacht een wapen of munitie in bezit te hebben gehad, welke in de Nederlandse wet is verboden. Dit kan een pistool of bepaald mes zijn, maar in Nederland is ook bezit van nepwapens verboden. Ook een kermiswapen uit Belgie of een oorlogswapen (verzamelobject) kan u in Nederland de nodige ellende opleveren

Wet Wapens Munitie lijst 1 en 2 (verboden wapenbezit)

De wapens die in Nederland niet zijn toegestaan zijn vermeld in de Wet Wapens en Munitie (WWM). De wapens zijn in categorieën ingedeeld en op zogenaamede lijsten nader beschreven. Vrijwel alle vuurwapend zijn in Nederland verboden, tenzij men hiervoor ontheffing (een vergunning) heeft verkregen. Een wapenvergunning wordt aan strikte eisen afgegeven. Eisen die zowel zien op persoon, bewaren van het wapen en vervoer van het wapen.

Verboden wapens zijn onder andere pistolen en revolvers, automatische wapens, boksbeugels, stiletto’s, stoomstrootwapens, pepperspray, ploertendoder, een geheim vuurwapen dat lijkt op een ander voorwerp dan een wapen,  een vlindermes of valmes en explosieven. Maar ook een molotovcocktail valt onder de wetgeving. En wat dacht u van een katapult? Ten slotte zijn veel imitatiewapens of nepwapens (speelgoed) strafbaar, als deze lijken op de originele wapens, dus in dezelfde kleur zijn uitgevoerd. Voor diverse speelgoedwapens zijn ook nog andere kleuren (als strafbaar) opgenomen in de wet. Ook een luchtdrukwapen kan strafbaar zijn, als niet aan de voorwaarden van gebruik wordt voldaan of als het lijkt op een echt vuurwapen.

Wapenwetgeving is lastige wetgeving die in diverse besluiten (door de Minister) is weergegeven. Bij diverse (speelgoed)wapens en bijvoorbeeld gasdrukpistool of luchtbuks is het een ingewikkelde juridische vraag of  het wapen wel valt onder de verboden wapens. Een specialist bij de politie beoordeelt deze vraag vaak en legt dit vast in een ‘ deskundigenrapport’. Maar klopt dat rapport van de politie zelf wel helemaal? Is er discussie mogelijk over de vraag of het wapen strafbaar is? In deze zaken is het verstandig een advocaat in te schakelen om deze zaak voor u tot de bodem uit te zoeken en zo mogelijk te bepleiten dat het wapen niet onder de verboden wapens valt. En mocht dit wel zo zijn, voor u een zo laag mogelijke straf te bereiken. 

Als u het formulier invult neemt een advocaat gratis en vrijblijvend contact met u op

 

Straf verboden wapenbezit

De straffen voor verboden wapenbezit zijn fors. Op bezit van een pistool of revolver staat drie maanden (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf, op het bezit van een automatisch vuurwapen negen maanden. Op messen staan nog werkstraffen of  een boete. Op het bezit van explosieven 9 maanden gevangenisstraf. Bij een veroordeling volgt een aantekening op uw strafblad wat (weer) gevolgen kan hebben voor een verklaring omtrent (goed) gedrag. Strafverhogende omstandigheden zijn of het wapen is geladen, het onder handbereik is in een voertuig, in het openbaar werd gedragen , het feit op een vliegveld plaatsvond en bewerkte munitie.

 

Advocaat verboden wapenbezit

Het is dus verstandig om een ervaren strafrechtadvocaat in te schakelen als u moet voorkomen bij bijvoorbeeld de Politierechter. Wapenbezit is vaak niet zo eenvoudig en de straffen zijn fors. Bij een veroordeling heeft u een strafblad. Wij hebben ervaring met de Wet Wapens en Munitie en staan naast u in de rechtszaal om vrijspraak te bepleiten of om een zo laag mogelijke straf voor u te bereiken. Neemt u gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken voor bijstand in uw strafzaak voor wapenbezit. Het eerste contact is altijd gratis en vrijblijvend!

 

Tomzitting wapenbezit of strafbeschikking

Ook als u bij de Officier van Justitie moet komen voor wapenbezit, is het belangrijk u goed te laten verdediging. Ook als u een zogenaamde strafbeschikking ontvangt. Tegen deze strafbeschikking kunt u binnen twee weken verzet instellen, zodat de zaak alsnog bij de rechter voorkomt (let op: betaal de strafbeschikking niet als u in verzet wilt gaan, anders is dat niet meer mogelijk!). Ook bij de Officier van Justitie bespreking (om-zitting) zal u een straf worden voorgesteld door de Officier van Justitie, dus niet door een rechter, die op uw strafblad zal worden vermeld. Graag bespreken wij met u de mogelijkheden voor uw tomzitting voor wapenbezit.

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (361 beoordelingen)
  • Als je een advocaat zoekt die echt verstand heeft wat hij of zij doet, is dit een aanrader ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Blanquito 91
  • Supersnel geholpen duidelijke taal ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Edgar M.