Advocaat Tom-Zitting

Onze Strafrechtadvocaat gaat met u mee!

Een Tomzitting of OM-zitting staat voor: 'Transactie zitting Openbaar Ministerie'.

Maar vergis u niet: Er is eigenlijk geen sprake van een 'zitting', laat staan bij een onafhankelijke rechter. De aanklager, de Officier van Justitie, zal u tijdens een bespreking een voorstel doen om de zaak niet bij de rechter te laten voorkomen. Als u dit accepteert heeft u gewoon een strafblad! Onze ervaring is dat het voorstel regelmatig veel te hoog is. Ook bereiken wij regelmatig een sepot nadat wij de strafzaak bij de TOM-zitting hebben verdedigd als advocaat. Het is dus belangrijk hier niet alleen naar toe te gaan..

 

Tomzitting / OM-Zitting

Heeft u een uitnodiging voor een TOMzitting ontvangen? We spreken ook wel van een OM-zitting, een speciale zitting waar geen rechter aan te pas komt. Het OM doet u een voorstel tot een transactie, u kunt zelf besluiten of u daar op wilt ingaan. Het is verstandig een advocaat in de arm te nemen voor een TOM-zitting. Wist u bijvoorbeeld dat een geaccepteerde (werk)straf gewoon tot een aantekening op uw strafblad leidt? Zorg er dus voor dat u een ervaren advocaat inschakelt, vanaf het moment dat u de uitnodiging ontvangt. Wij kunnen u uitstekend bijstaan. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend overleg.

Straf bij tomzitting en strafblad

Bij een tomzitting zal een straf worden voorgesteld. Dit kan een geldboete zijn, maar vaak ook wordt een werkstraf voorgesteld. Onze ervaring is dat u daar zelf helaas weinig inspraak in heeft. Het is meestal een kwestie van 'of accepteren, of naar de rechter'. Als strafrechtadvocaat weten wat wij moeten doen om de Officier van Justitie te overtuigen wel de juiste lage straf voor te stellen of in voorkomende gevallen een sepot van uw strafzaak.  Wij staan naast u tijdens de tomzitting.  Met onze ervaring in de rechtszaal, weten wij wat ons te doen staat.

Als u een straf accepteert op een tomzitting houdt dat een aantekening in op uw documentatie. Dit is ook het geval als u een strafbeschikking krijgt. Dit noemt men ook wel strafblad. Hier kunt u last mee krijgen als u bijvoorbeeld een verklaring over het gedrag (VOG) nodig heeft. Ook een sepot kan zelfs gevolgen hebben. Dit hangt dan af van de zogenaamde 'sepotcode', de reden die aan het sepot wordt gegeven. Het is niet juist dat u met een straf bij een tomzitting een strafblad voorkomt. Ook bij een strafbeschikking krijgt u een aantekening op uw strafblad als u deze accepteert of betaalt als het om een boete gaat. Wij adviseren u graag over de afdoening en gevolgen voor uw strafblad.

 

Verloop van een TOM-zitting

De TOM-zitting of OM-zitting wordt u door het Openbaar Ministerie voorgesteld op het moment dat er sprake is van een verdenking als openlijke geweldpleging, eenvoudige mishandeling of winkeldiefstal. Ook bij diefstal in het algemeen, bedreiging, vandalisme met geringe schade of belediging van een ambtenaar in functie kan hier sprake van zijn.

Zodra de politie het onderzoek naar het strafbare feit heeft afgerond stuurt deze het dossier naar de officier van justitie. De officier kan besluiten om u in aanmerking te laten komen voor een TOM-zitting, of een OTP-zitting indien u minderjarig bent.

 

Uitnodiging TOM-zitting ontvangen

De parketsecretaris stuurt u namens de Officier van Justitie een uitnodiging voor de TOM-zitting. Het is van groot belang om u tijdens de zitting bij te laten staan door een ervaren advocaat. Er kan sprake zijn van een juridisch complexe situatie. Klopt de redenering door het Openbaar Ministerie en is er überhaupt sprake van een gepleegd strafbaar feit? Is het strafvoorstel niet te hoog? We kunnen u als ervaren advocaten uitstekend bijstaan tijdens een TOM-zitting.

 

Advocaat voor OM-zitting

Een OM-zitting of TOM-zitting kan leiden tot verschillende voorstellen tot een transactie. U kunt hierbij denken aan:

 • Een (voorwaardelijke) taakstraf tot maximaal 120 uur
 • Het betalen van een geldboete
 • Een schadevergoeding

Als advocaat staan wij vaak mensen bij met een oproeping voor een tomzitting. Wij vragen het strafdossier voor uw op en adviseren u wat uw mogelijkheden zijn. Misschien is het verstandiger om de zaak voor de rechter te laten voorkomen. Is vrijspraak of een beroep op noodweer (zelfverdediging) bijvoorbeeld mogelijk? Welke straf kunt u accepteren en is een sepot te verdedigen? Wij staan u van het begin tot en met de tomzitting bij als uw advocaat. 

 

Sepot of lage straf door onze ervaring

Als u contact met ons opneemt, bespreken wij graag de mogelijkheden met u in uw strafzaak. Wij staan u graag bij gedurende de hele zaak. Meestal voor een vaste prijs en ook pro deo. Als u het formulier invult nemen wij contact met u op. Gratis en zonder verplichtingen.

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (361 beoordelingen)
 • Als je een advocaat zoekt die echt verstand heeft wat hij of zij doet, is dit een aanrader ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Blanquito 91
 • Supersnel geholpen duidelijke taal ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Edgar M.

TOM Zitting: wat is dat?

Singel Advocaten legt uit: De TOM Zitting

Advocaat mr. Jolanda Veldman over bijstand bij een toezitting

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Onze Advocaten

 • Strafrechtadvocaat & economische fraude

  Mr. S. (Sander) Arts, Advocaat

  Sander staat bekend als 'recht door zee'. Hij laat niet over zich heen lopen in de rechtszaal.
 • Strafrechtadvocaat & sociale fraude

  Mr. J.M. (Jolanda) Veldman, advocaat

  Jolanda is meelevend, maar tegelijk doortastend. Zij neemt de regie voor het beste resultaat.

Actualiteit tomzitting Breda

Auteur
Onderwerp
Berichten