Afpersing of afdreiging

Door geweld of bedreiging dwingen tot afgifte

Afpersing of afdreiging betekent dat u ervan wordt verdacht iemand met geweld of bedreiging met geweld, een zaak of geld heeft laten afgeven. Het vermeende slachtoffer heeft het geld of voorwerp dus zelf afgegeven. Onder dwang. Men dwingt deze persoon tot afgifte. In de spreektaal wordt hiervoor ook wel het woord chantage gebruikt.

Afpersing is vorm van diefstal

Het gaat erom dat de afdreiger of afperser zich wederrechtelijk wil bevoordelen. Men heeft dus geen recht op het geld of de zaak en door een bedreiging met geweld laat men iemand geld of een zaak afgeven. Deze persoon dwingt men dat te doen. Een voorbeeld is het gebruik van een wapen om een geldloper een cassette (zelf) te laten afgeven; maar ook het bedreigen van geweld (‘als je me geen 100 euro komt brengen schiet ik je kop eraf’) kan tot afpersing leiden. Een meer landelijk bekende vorm is het anoniem afpersen van een supermarktorganisatie of bekende familie, met het dreigement dat als niet een geldsom wordt betaald er geweldshandelingen worden verricht of de familieleden iets wordt aangedaan.

Ook andere vormen van geweld of bedreiging met geweld kunnen afpersing zijn. Zolang er maar sprake is van (enige) vorm van geweld of een bedreiging met geweld, die redelijkerwijs door iemand zo wordt opgevat en mag/moet worden opgevat. Ook het laten vervallen van een verplichting (inschuld) onder bedreiging met geweld, leidt tot een strafbare vorm van afdreiging. Het zijn ernstige strafbare feiten. Het is verstandig hiervoor een ervaren strafrechtadvocaat in te schakelen. Als u het formulier invult neemt een advocaat gratis en vrijblijvend contact  met u op

 

Straf voor afpersing of afdreiging

Op afpersing staat een lange gevangenisstraf. Vaak wordt een gevangenisstraf opgelegd en in (hele) lichte gevallen een forse werkstraf. Dit heeft te maken met het geweldselement, die erg heftige gevolgen kan hebben voor een slachtoffer. Het uitgangspunt voor de strafeis van de Officier van Justitie voor afpersing op de openbare weg (beroving) is 6 maanden gevangenisstraf. Bij fysiek geweld of licht letsel is 9 maanden het uitgangspunt. Als er een (steek)wapen bij betrokken is schiet de eis naar 15 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.  Strafverhogende omstandigheden zijn de kwetsbaarheid van het slachtoffer (kind, bejaarde), het gebruik van een wapen, het hulpeloos achterlaten van het slachtoffer en of sprake is van meerdere personen of recidive (herhaling). Voor andere vormen van afpersing hangt een en ander sterk af van de strafzaak zelf, maar duidelijk is dat u en verdenking van afpersing zeer serieus moet nemen en beter direct een advocaat kunt inschakelen voor uw strafzaak.

 

Advocaat voor afpersing

Wij hebben als strafrechtadvocaat veel ervaring met strafzaken over afpersing en afdreiging en weten als geen ander wat wij moeten doen om de strafverlagende omstandigheden in uw strafzaak naar voren te brengen. Is er wellicht een vrijspraak mogelijk? Is een werkstraf bij veroordeling te bepleiten en hoe moet u dat doen? Wij bespreken graag de mogelijkheden met u. Als u onderstaand formulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat contact met u op om de mogelijkheden te bespreken in uw strafzaak over afgifte door geweld of door bedreiging met geweld.

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (311 beoordelingen)
  • Super goede advocaten die ik aan iedereen zou aanbevelen! ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Karima B.
  • Enorm veel gehad aan de bijstand van de advocaat ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Darryl C

Actualiteit afpersing

Auteur
Onderwerp
Berichten