Overval op winkel onder bedreiging van plamuurmes

Overval op winkel onder bedreiging van plamuurmes

De rechtbank Breda heeft op 23 mei 2018 uitspraak gedaan in een zaak over afpersing, door bedreiging met een plamuurmes.

Overval op winkel onder bedreiging van plamuurmes

De verdachte in deze zaak stond terecht voor poging tot afpersing en bedreiging met zware mishandeling.

 

Oordeel rechtbank Breda

Uit de bewijsstukken blijkt het navolgende. Op de desbetreffende dag was het slachtoffer aan het werk in een winkel, waar zij zag dat er een man aan de kassa stond die een soort sjaaltje voor zijn mond deed en ook zag het slachtoffer dat hij een mes bij zich had. Het mes wees in haar richting. De man zei iets wat erop neer kwam dat hij geld wilde of dat het slachtoffer de kassa moest openen. Het slachtoffer zegt meerdere keren dat zij niet wist hoe zij de kassa moest openen als gevolg waarvan de man er vandoor ging. Het andere slachtoffer, de filiaalmanager, werd opgeroepen door het eerste slachtoffer dat er een man een poging tot overval had gedaan. De filiaalmanager heeft toen een hockeystick gepakt die achter de kassa hing en is in zijn auto gestapt om de overvaller te achtervolgen. Op een gegeven moment kon de filiaalmanager met de hockeystick de bagagedrager van de fiets van de overvaller vastpakken, waardoor deze op de grond kwam te liggen. De overvaller zei dat hij een mes ging pakken en pakte een mes uit een gele shopper. De filiaalmanager heeft de overvaller vervolgens voor zijn eigen veiligheid laten gaan. Het slachtoffer voelde zich bedreigd toen de overvaller zei dat hij een mes pakte. Volgens het slachtoffer leek het mes van de overvaller op een plamuurmes, maar dan groter.

De verdachte is herkend door het tweede slachtoffer, toen een foto van de verdachte werd getoond. De verdachte heeft tegenover de politie verklaard dat hij op de desbetreffende dag met zijn fiets is vertrokken, dat hij een gele (Jumbo) tas bij zich had en dat hij bij het slachtoffer is geweest. Hij weet zich te herinneren dat er een plamuurmes in de gele shopper zat.

Al met al acht de rechtbank Breda wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan afpersing, de verdachte heeft immers geprobeerd een geldbedrag af te persen.  De rechtbank Breda acht daarnaast wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan bedreiging, met een scherp en puntig voorwerp.

 

Pleidooi strafrechtadvocaat afpersing

De advocaat van de verdachte heeft bepleit dat de afpersing niet aan de verdachte kan worden toegerekend, doordat de verdachte op de desbetreffende dag een hypo heeft gekregen en een soort black-out kreeg, waardoor hij niet meer wist wat hij deed. In die toestand heeft de verdachte blijkbaar een grote hoeveelheid medicijnen ingenomen (alle medicijnen voor een hele week). De verdachte heeft dan ook geen herinnering aan de overval. De advocaat stelt dat de verdachte niet toerekeningsvatbaar is voor deze overval en derhalve moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging.

De rechtbank Breda stelt dat de verdachte in eerste instantie ter zitting heeft verklaard dat hij zich zeer weinig kan herinneren, terwijl hij zich bij doorvragen steeds meer, soms tot in detail, weet te herinneren.  Daarnaast stelt de rechtbank Breda dat toen zij de woning van de verdachte inkwamen, de verdachte zei dat hij wist waarvoor zij kwamen en dat hij zijn tas al klaar had staan. Toen er vervolgens werd gevraagd om uitlevering van het mes waarmee de diefstal was gepleegd, zei verdachte dat hij het mes en de Jumbo tas had weggegooid. De rechtbank Breda concludeert hieruit dat de verdachte zeer goed wist wat hij gedaan had en verwerpt het verweer. De verdachte is schuldig aan poging tot afpersing en bedreiging met zware mishandeling.

Al met al veroordeelt de rechtbank Breda de verdachte tot een gevangenisstraf van 15 maanden. Daarnaast wordt de voorwaardelijke straf die eerder is opgelegd ten uitvoer gelegd, wat bestaat uit 1 week gevangenisstraf.

 

Strafrechtadvocaat afpersing Breda

Indien u zelf wordt verdacht van afpersing kunt u zich laten bijstaan door een ervaren advocaat in Breda. De advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. De strafrechtadvocaat zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Indien u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat in Breda voor afpersing direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk en op basis van pro deo.

Geschreven door

Op

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op