Praktische oplossingen in strafzaken tijdens corona-crisis

Singel Advocaten staat voor u klaar tijdens COVID-19

De effecten van COVID-19 op uw strafzaak? Neem contact op met onze advocaten.

We leven in onzekere tijden momenteel… #Stayathome #Staysafe #Corona

COVID-19 heeft ons in zijn macht. We weten niets meer zeker en leven elke keer weer toe naar de persconferentie met de hoop dat we weer naar de kapper kunnen, dat de regels versoepeld gaan worden… Mogen onze kinderen weer naar de kinderopvang, naar de basisschool etc. Er wordt vandaag de dag veel van ons verwacht, we moeten creatief zijn en ons leven elke dag weer opnieuw aanpassen.

 

Sluiting gerechtsgebouwen

Op 15 maart jl. werd bekend gemaakt dat ook de gerechtsgebouwen zouden sluiten. Wij als strafrechtadvocaten kregen en krijgen nog steeds veel vragen naar aanleiding van deze sluiting. Vragen als: “Gaat mijn strafzaak nog wel door?” “Ik heb nog niets van de rechtbank gehoord, wat nu?” “Ik heb een strafbeschikking ontvangen, kan ik nog wel in verzet?” “Ik ben uitgenodigd voor een OM-zitting, wat nu?”

Wij van Singel Advocaten in Breda werken ondanks de corona-crisis gewoon door en staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en u van rechtsbijstand te voorzien.

 

Singel Advocaten staat voor u klaar tijdens de crisis

Wij begrijpen dat uw strafzaak voor u ontzettend belangrijk is en dat u wilt weten waar u aan toe bent. Wordt u verwacht bij de rechtbank of juist niet? U heeft nog geen bericht ontvangen van de rechtbank maar op internet leest u wel berichten dat de gerechtsgebouwen langer gesloten blijven, wat betekent dit voor u?

Wij als uw strafrechtadvocaat van Singel Advocaten te Breda proberen u zo veel mogelijk te begeleiden in dit traject en u van informatie te voorzien. Helaas is dit niet altijd mogelijk omdat wij ook afhankelijk zijn van de informatiestroom vanuit het Openbaar Ministerie of de Rechtspraak. Momenteel worden sommige zaken op de lange baan geschoven, andere zaken worden juist telefonisch afgedaan als de zaken zich daarvoor lenen.

 

Telefonisch horen inzake OM-zitting/strafbeschikking

Het is nog een beetje onwennig voor alle partijen in het strafproces, maar praktisch en creatief denken kan iedereen ver brengen. Zo heeft het Openbaar Ministerie in enkele zaken aangegeven de strafzaken telefonisch af te willen doen. In plaats van naar het gerechtsgebouw komen voor een OM-zitting wordt de verdachte en/of zijn advocaat gebeld door de officier van justitie en wordt de strafzaak besproken. Naar aanleiding van dit gesprek kan de officier van justitie besluiten om alsnog een strafbeschikking uit te vaardigen of juist af te zien van het opleggen van strafbeschikking. Er bestaat altijd nog de mogelijk dat indien de verdachte het niet eens is met de opgelegde strafbeschikking, deze binnen twee weken verzet in kan stellen en dan zal zijn zaak op een later moment worden behandeld door de Politierechter.

Het voorgaande klinkt voor sommige partijen als muziek in de oren, een praktische manier om toch de rechtspraak door te laten gaan en een eind te maken aan de onzekerheid dat een strafproces met zich brengt. Singel Advocaten is een voorstanden van praktische oplossingen, maar niet ten koste van alles. Het belang van onze cliënten staat altijd voorop.

 

De keerzijde van telefonisch horen inzake OM-zitting/strafbeschikking

In de afgelopen week sprak ik echter met een cliënt van Singel Advocaten te Breda die was uitgenodigd voor een OM-zitting om de mogelijkheden van het opleggen van een strafbeschikking te bespreken. Hij had ook een brief gekregen dat hij telefonisch benaderd zou worden door de officier van justitie om de mogelijkheden van het opleggen van een strafbeschikking met hem te bespreken. De jongen in kwestie meende echter zich niet schuldig gemaakt te hebben aan de aan hem ten laste gelegde feiten en wilde graag zijn verhaal vertellen aan de officier van justitie. Tijdens de voorbespreking met de advocaat en de gesprekken met de officier van justitie bleek echter dat het niet goed mogelijk was om zijn kant van het verhaal te vertellen. Een praktische oplossing voor het strafproces bleek een onbevredigende oplossing voor de verdachte in kwestie, hij werd namelijk beperkt in zijn mogelijkheden om zijn kant van het verhaal te vertellen.

 

Afzien van opleggen strafbeschikking, zaak wordt voorgelegd aan de Politierechter

In goed overleg met de officier van justitie, mijn cliënt en ik als advocaat is besloten om de zaak aan de Politierechter voor te leggen. Dit betekent voor mijn cliënt dat hij misschien nog wel maanden moet wachten voordat zijn strafzaak inhoudelijk behandeld zal worden, maar dat hij wel de mogelijkheid krijgt om zijn kant van het verhaal ter zitting toe te lichten.

Kortom: telehoren in plaats van OM-zittingen kan een enorme uitkomst zijn om strafzaken in deze tijd af te doen. Geen fysieke bijeenkomsten waar cliënt, strafrechtadvocaat en officier van justitie samen in een ‘te kleine’ ruimte zitten. Echter, niet alle zaken lenen zich hiervoor en daar moet ook goed naar gekeken worden.

Heeft u vragen of uw strafzaak of heeft u een oproep voor een OM-zitting, een dagvaarding of een strafbeschikking ontvangen en wilt u rechtsbijstand van een strafrechtadvocaat: neem dan direct contact met een van onze advocaten op. De advocaten van Singel Advocaten werken landelijk en werken ondanks de corona-crisis gewoon door. De belangen van onze cliënten staan voorop en we denken graag met u mee!

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op