Valsemunterij & vals geld

Vals geld in bezit, uitgeven en maken

Wanneer u valse bankbiljetten maakt, dus echt geld namaakt, bent u strafbaar als u dit doet met de bedoeling om dit uit te geven of uit te laten geven

Wat is valsemunterij?

Valsemunterij is het namaken van geld, met het doel om het als echt (en onvervalst) uit te geven.Valsemunterij bestaat al zoland geld bestaat. Werden in de middeleeuwen munten vervalst door er randjes (goud) van af te knippen; de moderne valsemunterij bestaat uit het maken van valse bankbiljetten. Uiteraard is dit niet toegestaan. Als er (veel) valse bankbiljetten in omloop komen daalt het vertrouwen in het systeem van betaling. Het is dat belang dat de wetgever beschermt door straf op te leggen ingeval van valsemunterij.

 

Straf voor vals geld uitgeven of maken

Naast het zelf vervalsen van geld, is ook het opzettelijk uitgeven van vals geld is strafbaar.  Ook het bezit van vals geld is strafbaar, mits dit gebeurt met het oogmerk om het als echt en onvervalst uit te geven. Kortom, mede de bedoeling om het valse geld uit te geven. Er staan dan ook forse straffen op. Bij een enkel biljet komt men er doorgaans nog wel met een werkstraf vanaf, maar bij grotere hoeveelheden ligt een gevangenisstraf voor vals geld uitgeven op de loer. De Rechtbank Utrecht legde in een zaak met 25 bankbiljetten bijvoorbeeld een gevangenisstraf op voor de duur van zeven maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk, voor het in bezit krijgen en hebben van de valse bankbiljetten en het uitgeven van enkele bankbiljetten. Bij de straf voor het in voorraad hebben of uitgeven van vals geld, is de mate van professionaliteit ook van belang evenals het totale aantal vervalste bankbiljetten (of vals geld) en de daadwerkelijke schade die door slachtoffers is geleden.

 

Advocaat voor valsemunterij; politierechter of tomzitting

Wij hebben als strafrechtadvocaat de nodige ervaring met strafzaken die over vals geld gaan en staan u bij in de rechtszaal of bij een tomzitting. Als u het formulier invult nemen wij gratis en vrijblijvend contact met u op. Gezien de ernst van de zaak is het niet altijkd verstandig deze strafzaak alleen te doen. Ook het al dan niet afleggen van een verklaring in het 'stadium van het politieverhoor' in uw strafzaak kan van groot belang zijn. Het beroepen op een zwijgrecht is wat dat betreft niet altijd (meer) per definitie verstandig!

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Actualiteit Vals Geld / Valesemunterij

Auteur
Onderwerp
Berichten

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (311 beoordelingen)
  • Super goede advocaten die ik aan iedereen zou aanbevelen! ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Karima B.
  • Enorm veel gehad aan de bijstand van de advocaat ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Darryl C