Lage werkstraf voor dodelijk ongeval Ringbaan Noord Tilburg

Alleen werkstraf voor veroorzaken van een dodelijk ongeval met fietser Ringbaan Noord Tilburg

De rechtbank Zeeland West Brabant heeft een lage werkstraf opgelegd voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval. Mr. Sander Arts, verkeersrecht advocaat bij Singel Advocaten, heeft verdachte in deze zaak bijgestaan.

Verkeersongeluk met dodelijk slachtoffer

het verkeersongeval is ontstaan door een aanrijding met een fietser. Verdachte reed op een voorrangsweg en had geen alcohol gedronken. Wel bleek uit het onderzoek van het Openbaar Ministerie dat hij te hard zou hebben gereden op de ringbaan Noord in Tilburg. De fietser is in botsing gekomen met de autovan cliënt is is hierbij helaas overleden.

 

Standpunt verdediging

De strafzaak is inhoudelijk behandeld op de terechtzitting van de meervoudige strafkamer van de rechtbank Zeeland-West Brabant (Breda) op 28 november 2023.

mr. Sander Arts, advocaat bij Singel Advovaten Breda van verdachte H., heeft ter zitting bepleit dat de minimale ondergrens van schuld niet wordt gehaald. Voor veroordeling. In het verkeersrecht is namelijk niet élke fout, hoe ernstig de gevolgen ook, straffbaar als misdrijf. Namelijk het veroorzaken van een verkeersongeval met letsel of de dood als gevolg. Óf hier sprake van is hangt af van diverse omstandigheden zoals de ernst en duur van de fout en of sprake is van meerdere fouten.

Voorzover een veroordeling wél mocht volgen heeft de verdediging aangegeven dat dan de laagste schuldgradatie, namelijk aanmerkelijke schuld aan de orde is. De strafoplegging zou dan 100 uur werkstraf dienen te zijn. Daarbij is voorgesteld, hoewel normaliter een onvoorwaardelijke rijontzegging wordt voorgeschreven (rijbewijs inleveren), gezien de persoonlijke omstandigheden van cliënt én het feit dat op zijn verzoek mediation met de nabestaanden had plaatsgevonden, met een geheel voorwaardelijke rijontzegging te volstaan. Dit ook omdat hij zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn dagelijke werkzaamheden.

 

Vonnis van de rechtbank

De rechtbank heeft op 12 december 2023 uitspraak gedaan. Hierbij is de verdediging voor wat betreft de lage strafoplegging gevolgd. Er is cliënt een (lage) werkstraf van 100 uren opgelegd en een geheel voorwaardelijke rijontzegging voor de duur van één jaar.

 

 In het voordeel van verdachte weegt de rechtbank mee dat er een geslaagde mediation tussen verdachte en de moeder van Angelo heeft plaatsgevonden. Uit de mediation overeenkomst blijkt dat het een open en vooral begripvol gesprek is geweest. Zowel verdachte als de moeder van Angelo geven aan dat het een fijn gesprek is geweest dat heeftgeholpen bij het verwerken van het verdriet. De rechtbank acht dit van belang, mede omdatverdachte op deze manier verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn gedragingen.

De rechtbank houdt er verder rekening mee dat het ongeval ook gevolgen voor verdachte zelf heeft gehad en dat het hem enorm heeft aangegrepen. Op de zitting heeft verdachte verklaard dat hij door de aanrijding kampte met psychische klachten en hij hiervoor nog steeds therapie volgt. Mede door de psychische gevolgen die hij ondervond van het ongevalis zijn relatie op de klippen gelopen. Ook zal verdachte moeten leren leven met de gevolgenvan zijn verkeersgedrag.

Alles afwegend acht de rechtbank de door de officier van justitie geëiste straf passend engeboden. Zij zal daarom conform deze eis aan verdachte opleggen een taakstraf van 100 uur en een ontzegging van de bevoegdheid om motorrijtuigen te besturen voor een periode van één jaar geheel voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

 

Verkeersrecht advocaat

Verkeers-strafzaken zijn complex. Een ongeval ontstaat in een fractie van een seconde, maar óf sprake is van een voldoende mate van schuld om veroordeling te krijgen voor artikel 6 wegenverkeerswet (veroorzaken ongeval door schuld), hangt van veel juridische zaken af. Het is dan ook verstandig om je te laten bijstaan door een strafrechtadvocaat met bijzondere ervaring in het verkeersstrafrecht. 

Sander is een advocaat met meer dan 20 jaren ervaring en treedt regelmatig op in verkeersstrafzaken. Dit voor veel klanten in heel Nederland. Dit kan gaan over kleinere ongevallen met beperkt letsel, maar ook gevoelige zaken waarbij dodelijke slachoffers te betreuren zijn. Het is van belang dan een respectvolle houding aan te nemen riching alle betrokkenen in de strafzaak, zonder tekort te doen aan de verdediging die een verdachte nodig heeft. Daarbij is het verstandig zo mogelijk al bij het politieverhoor de hulp in te roepen van een ervaren advocaat die je kan begeleiden en voorkomen dat een verklaring Ook begeleiding tot strafrechtelijke mediation en slachtoffercontact kan ik deze zaken van groot belang zijn.

 

Verschenen publicaties over deze strafzaak

Over deze zaak verschenen diverse publicaties in (landelijke) dagbladen

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Advocaat verkeersongeval 2

Advocaat Verkeersrecht

specialist verkeersrecht

mr. S. Arts (Sander) is meer dan 24 jaar advocaat. Hij treedt op bij de meervoudige strafkamer bij verkeersongevallen met dodelijke afloop en zwaar letsel. Hij trad voor veel cliënten op in landelijk bekende strafzaken.

Sander is informeel, maar direct. Hij begeleidt u op een betrokken maar vasthoudende manier door uw strafzaak heen.

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (229 beoordelingen)
  • Supersnel geholpen duidelijke taal ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Edgar M.
  • Zeer vakkundig, snel en accuraat behandeld ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Bram W

Contactformulier verkeersrechtadvocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.