Advocaat voor Heling

opzetheling & schuldheling

Als u wordt verdacht van heling, dan houdt dat in dat u een goed verkregen uit misdrijf heeft gekocht, verkocht of daarvan gebruik van gemaakt of in bezit krijgt, terwijl u op dat moment wist of had moeten weten dat het goed uit misdrijf afkomstig was. Kortom, u koopt een telefoon bijvoorbeeld, terwijl de verkoper u zegt dat die gestolen is. Of u verkoopt deze. Of u krijgt van iemand een fiets, terwijl u wel had moeten weten dat het 'foute boel was'.. 

Opzetheling & Schuldheling

Het verschil in opzetheling en schuldheling hangt samen met uw kennis/wetenschap. Als u wist dat iets gestolen was, bijvoorbeeld omdat de verkoper u dat heeft gezegd, dan is sprake van opzetheling (artikel 416). Als u het niet wist maar er wel veel aanwijzingen waren dat het goed gestolen was, dan bent u schulid aan schuldheling (417 bis). Een enkele twijfel is niet voldoende; het gaat erom dat het een normaal redelijk denkend persoon (over)duidelijk had moeten zijn dat het 'foute boel' was. Zaken als de zeer lage prijs in combinatie met de staat van het goed kunnen daarbij een rol spelen. Ook de omstandigheden zelf (verkoper anoniem?) kunnen een rol spelen.

 

Onderzoeksplicht bij heling?

In de rechtszaal maken wij als advocaat regelmatig mee dat een rechter ten onrechte een onderzoeksplicht oplegt. Een koper van een boot had maar in het 'gestolen botenregister moeten kijken', of een koper van een fiets in het ' gestolen fietsregister'. Ook het ontbreken van gegevens van de verkoper worden (dan) tegengeworpen. Dit is echter juridisch niet juist! Het ontbreken van onderzoek kan in gevallen wel een rol spelen, maar: Het enkele feit dat men een bepaald onderzoek niet heeft gedaan, betekent niet dat men zich dus aan heling heeft schuldig gemaakt. Dit gaat dus te kort door de bocht!

 

Advocaat voor heling

Regelmatig krijgen wij in hoger beroep  vrijspraak op dit punt en ook een succesvol cassatieberoep hebben wij op dit punt al bereikt. Het ligt dus allemaal juridisch niet zo eenvoudig als het lijkt (er is veel jurisprudentie over) en het is dus verstandig direct contact met een strafrechtadvocaat op te nemen voor bijstand bij heling. Als u het formulier invult neemt een advocaat vrijblijvend contact met u op. Wij doen veel strafzaken over heling en staan u in heel Nederland bij.

 

TOM-zitting voor heling en een advocaat

Ook als u een oproeping krijgt voor een Tomzitting voor heling, is het niet verstandig daar heen te gaan zonder juridische bijstand of advies. Een om-zitting is namelijk geen zitting voor een rechter maar een gesprek met een Officier van Justitie of en parketsecretaris. Als u de straf daar accepteerd, door transactie of strafbeschikking, dan krijgt u daarmee gewoon een aantekening op uw strafblad (Justitiële Documentatie), met mogelijk gevolgen voor een VOG (verklaring omtrent het gedrag). En mogelijk zat er wel een vrijspraak in voor heling of een lagere straf.

 

Goed uit misdrijf afkomstig en gewoonteheling

Heling kan overigens ook worden bewezen, als er sprake is van een goed dat niet is gestolen maar uit een ander misdrijf afkomstig is. Het misdrijf kan van alles zijn, zoals diefstal, verduistering of oplichting. Als er voordeel wordt genoten uit dergelijke zaken, zal de strafeis doorgaans hoger liggen. Win ook in dat geval voorafgaand juridisch advies bij ons in. Als u wordt verdacht van gewoonteheling, dan wordt u verweten dat u het vaker doet, dus van heling een gewoonte van gemaakt heeft. Dat werkt strafverhogend.

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (311 beoordelingen)
  • Super goede advocaten die ik aan iedereen zou aanbevelen! ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Karima B.
  • Enorm veel gehad aan de bijstand van de advocaat ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Darryl C