Stalking door onder andere aanmelden slachtoffer voor nieuwsbrieven en goederen uit diens naam bestellen

Stalking door onder andere aanmelden slachtoffer voor nieuwsbrieven en goederen uit diens naam bestellen

De rechtbank Overijssel heeft op 25 april 2019 uitspraak gedaan in een zaak over stalking. Een strafrechtadvocaat uit Breda stond de verdachte bij.

Stalking door onder andere aanmelden slachtoffer voor nieuwsbrieven en goederen uit diens naam bestellen

De verdachte in deze zaak stond terecht voor stalking. Hij werd er onder andere van verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan het aanmelden van het slachtoffer voor digitale nieuwsbrieven en het bestellen en laten bezorgen van goederen uit diens naam. Ook werd de verdachte ervan verdacht veelvuldig (anoniem) te hebben gebeld naar het slachtoffer, het slachtoffer te hebben aangemeld voor terugbelverzoeken en namens het slachtoffer advertenties te hebben geplaatst.

 

Feiten en omstandigheden

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van stalking. Hij ontving digitale nieuwsbrieven, post van diverse bedrijven, bestellingen van postorderbedrijven en eten. Ook werd zijn telefoonnummer bij advertenties geplaatst. Zo is het slachtoffer gebeld door een voor hem onbekende man, die had gezien dat hij zijn woning te huur aanbood op internet. Vervolgens zag het slachtoffer dat op die website nog twee andere advertenties stonden waarbij zijn woonadres en telefoonnummer werden vermeld.

Het slachtoffer heeft de door hem thuis ontvangen post aan de politie gegeven. Deze post bestond uit magazines, ondergoed, offertes voor keukens, promotiemateriaal voor goede doelen, proefzakjes dierenvoer, proefzakjes incontinentiemateriaal voor heren en vitaminepillen. In totaal is er 54 keer reclamemateriaal naar het slachtoffer gestuurd en 18 keer een magazine. Daarnaast heeft het slachtoffer 14 keer een mail ontvangen met een scheldwoord. Ook heeft hij mails aan de politie laten zien met daarin aanvragen en terugbelverzoeken bij verschillende bedrijven en mails met aanvragen voor eten bij thuisbezorgd.nl. Tot slot was hij voor tientallen online nieuwsbrieven aangemeld.

 

Pleidooi advocaat Breda

De advocaat heeft gesteld dat de tenlastegelegde feiten wettig en overtuigend bewezen kunnen worden, met uitzondering van het aanmelden voor terugbelverzoeken, het bestellen en laten bezorgen van eten en het sturen van beledigende e-mails.

 

Oordeel rechtbank

Gelet op de aanwezige bewijsmiddelen acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het slachtoffer meermalen heeft aangemeld voor digitale nieuwsbrieven, meermalen goederen heeft besteld en bij hem heeft laten bezorgen en dat hij meermalen het slachtoffer heeft gebeld.

Ten aanzien van het bestellen en laten bezorgen van eten merkt de rechtbank op dat een groot aantal van de bestellingen buiten de tenlastegelegde periode valt. Ook is ten aanzien van een bestelling niet vast te stellen wie deze heeft geplaatst. De rechtbank heeft de verdachte, in lijn met het pleidooi van de advocaat, vrijgesproken van het bestellen en laten bezorgen van eten. Daarnaast heeft het slachtoffer een aantal e-mails ontvangen met daarin teksten die als beledigend kunnen worden aangemerkt. Nog afgezien van de vraag of het de verdachte is geweest die de mails heeft verstuurd, kan naar het oordeel van de rechtbank niet worden bewezen dat de mails in de tenlastegelegde periode zijn verstuurd. De rechtbank heeft de verdachte derhalve vrijgesproken van het versturen van beledigende mails, hetgeen eveneens in lijn is met het standpunt van de advocaat.

Ten aanzien van de overige tenlastegelegde feiten oordeelde de rechtbank dat de aard, duur, frequentie en intensiteit van de gedragingen van de verdachte, de omstandigheden waaronder deze hebben plaatsgevonden en de invloed daarvan op het persoonlijke leven van het slachtoffer, zodanig zijn geweest dat sprake is geweest van een stelselmatige inbreuk op zijn persoonlijke levenssfeer. De stalking is derhalve wettig en overtuigend bewezen. De verdachte is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden, met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast is de verdachte veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 240 uur.

 

Advocaat Breda voor stalking

Zelf verdacht van stalking? Een ervaren advocaat uit Breda kan u bijstaan! De raadsman zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf net als in deze zaak, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat uit Breda voor stalking direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op