Strafzaak PEC Zwolle Meervoudige Strafkamer Assen behandeld

Strafzaak vuurwerkgooier Zwolle door Meervoudige Strafkamer Assen behandeld

De strafzaak over het gooien van vuurwerk tijdens de Ijsselderby PEC-Zwolle Go Ahead Eagles is behandeld door de meervoudige strafkamer van de rechtbank Assen. Advocaat mr. Sander Arts van Singel Advocaten heeft de verdachte bijgestaan. 

De rechtbank heeft uitspraak gedaan en een lage straf opgelegd conform het voorstel van de advocaat

De openlijke geweldpleging: Gooien van vuurwerk

Cliënt werd verdacht van het gooien van een stuk knalvuurwerk (nitraat) vanaf de tribune in het stadion naar beneden in maart 2022.  Dit vuurwerk is vervolgens ontploft. Hierbij is een elf jarig meisje gewond geraakt aan haar been. Hierbij zou tevens gevaar voor anderen zijn ontstaan wat ook is vermeld op de dagvaarding.

 

Behandeling zittting door meervoudige strafkamer

Op 14 juni heeft de rechtbank Noord Nederland de strafzaak behandeld in Assen. De meervoudige strafkamer bestaat uit drie rechters en behandelt de zware strafzaken. In deze zaak was sprake van het gooien van vuurwerk tijdens een voetbalwedstrijd, wat openlijke geweldpleging inhoudt. Hierbij was ook sprake van ernstig letsel bij een 11 jarig meisje.

De behandeling van de strafzaak zou plaatsvinden in Zwolle. Nu een medewerkster van de rechtbank Zwolle familie is van het slachtoffer is de zaak door de meervoudige kamer in Zwolle eerder verwezen naar de rechtbank Assen.

Cliënt is ter zitting aanwezig geweest en mr. Sander Arts van Singel Advocaten heeft hem bijgestaan in de zittinzaal.

 

Strafeis van de officier van justitie

De officier van justitie heeft een strafeis neergelegd van een gevangenisstraf voor de duur van acht maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk. Dit zou betekenen dat cliënt nog vier maanden gevangenissstraf zou moeten uitzitten. Het openbaar ministerie heeft hierbij de ernst van de zaak, de gevolgen voor het slachtoffer én de geldende richtlijnen besproken.

 

Voorstel van de verdediging; het pleidooi

mr. Sander Arts van Singel Advocaten heeft ter zitting voorgesteld alleen een werkstraf op te leggen en daarbij een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf. Dit zou betekenen dat cliënt niet meer naar de gevangenis hoeft te gaan. Als onderbouwing zijn de gevolgen van de strafzaak besproken ook voor cliënt en de gevolgen van eventuele onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor zijn gezin en zijn baan. Ook is aangegeven dat cliënt grote spijt heeft van wat hij heeft gedaan, dat hij de schade van het slachtoffer wil voldoen én in gesprek wil gaan met het slachtoffer als daar behoefte aan is. Dit had hij eerder ook al aan politie en openbaar ministerie kenbaar gemaakt.

 

De uitspraak van de meervoudige strafkamer in Assen

De rechtbank heeft advocaat Arts daarin gevolgd en cliënt alleen een werkstraf opgelegd tezamen met een voorwaardelijke gevangenisstraf. De motivering van de rechtbank in het vonnis is hieronder vermeld:

De ernst van de feiten rechtvaardigt het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank heeft oog voor de persoonlijke omstandiglieden van verdachte, waaronder de consequenties die hij reeds heeft ondervonden met betrekking tot zijn baan en functie en de gevolgen die een gevangenisstraf mogelijk voor hem heeft. Verdachte heeft spijt van zijn daad. Hij heeft ter terechtzitting meerdere malen zijn ercuses aangeboden aan het slachtoffer en is bereid om de schadevergoeding te betalen. Daarnaast heeft verdachte op zitting laten vveten dat indien hij eerder had geweten dat het slachtoffer gewond was geraakt, hij zich direct bij de politie zou hebben gemeld. Tevens heeft verdachte via het Openbaar Ministerie om mediation met het slachtoffer en haar familie verzocht. Verdachte neemt verantwoording voor zijn daden en loopt er, in zijn woorden, niet voor weg.Gelet hierop zal de rechtbank niet overgaan tot oplegging van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Wel acht de rechtbank een forse taakstraf op zijn plaats in combinatie met
een voorwaardelijke gevangenisstraf als stok achter de deur.

Alles afwegende acht de reclitbank, voor wat betreft het onder 1 primair en 2 ten laste gelegde, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 2 jaren en een taakstraf van 240 uren passend en geboden.

 

Persberichten landelijk media over deze voetbalzaak

 

Advocaat Sander Arts: Specialist vuurwerkzaken en voetbalgeweld

Strafzaken over vuurwerk en openlijk geweld zijn vaak compex. Is er bijvoorbeeld wel voldoende samenwerking (substantiële bijdrage) om van groepsgeweld te kunnen spreken? En hoe zit het met het bezit en afleveren van vuurwerk? Sander heeft veel klanten bijgestaan in voetbalgerelateerd geweld en heeft veel ervaring met illegaal vuurwerk. 

Als je wordt verdacht van voetbalgeweld of bezit van illegaal vuurwerk is het belangrijk niet af te wachten en zo mogelijk in een vroeg stadium bijstand van een advocaat te zoeken. Zo mogelijk al bij het politieverhoor Zo kan in het begin al worden ingestuurd op een goede afdoening en zo mogelijk contact worden gezocht met een slachtoffer, bijvoorbeeld via mediation. Stilzitten en het beroepen op zwijgrecht is niet altijd meer verstandig, integendeel!

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (233 beoordelingen)
  • Als je een advocaat zoekt die echt verstand heeft wat hij of zij doet, is dit een aanrader ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Blanquito 91
  • Supersnel geholpen duidelijke taal ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Edgar M.

Contact advocaat bij openlijk geweld

Direct gratis vrijblijvend contact met advocaat Sander Arts


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.