Alleen werkstraf voor bezit zwaar illegaal vuurwerk

Alleen werkstraf voor bezit zwaar illegaal vuurwerk

De rechtbank Rotterdam heeft een cliënt van vuurwerkadvocaat Sander Arts een werkstraf opgelegd voor het bezit van een grote partij illegaal vuurwerk. Normaal is een forse onvoorwaardelijke gevangenistraf gebruikelijk 

Bezit en verkoop van illegaal vuurwerk

Cliënt werd verdacht van de handel of verkoop van illegaal vuurwerk, zoals Super Cobra6, Big Boy, Lawinepijlen (signalrakete) en shells aan een particulier én aan een pseudo-koper (een anonieme politieagent). Daarbij werd cliént verdacht van het bezit in een woning van een grote partij illegaal lijst-3 (F4) vuurwerk. Het ging dan om meer dan 1000 stuks illegaal vuurwerk, waaronder shells, cobra's en zware nitraten. Ook was een stuk vuurwerk gevonden waaraan zou zijn geknutseld (geïmproviseerd vuurwerk).

 

Gebruikelijke straf voor deze hoeveelheid vuurwerk

Op het bezit dergelijke hoeveelheid zwaar (F4) illegaal vuurwerk, staat volgens de richtlijnen van het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden, voor het verkopen twee maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en voor het hebben van geknutseld vuurwerk een onvoorwaarelijke gevangenisstraf vanaf zes maanden. In de praktijk wordt door rechters bij deze hoeveelheid regelmatig een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd voor een first-offender (geen recidive) van ongeveer zes tot 12 maanden!

 

Pleidooi van vuurwerk advocaat Sander Arts

Sander heeft cliënt bijgestaan vanaf het moment dat hij gedetineerd is geraakt. In opdracht van de verdediging is een reclasseringsrapport opgesteld in het beginstadium van de strafzaak. Na twee weken is cliënt in vrijheid gesteld (voorlopige hechtenis geschorst). Ter zitting zijn de familieomstandigheden van cliënt naar voren gebracht, zijn persoonlijke omstandigheden, zijn jonge leeftijd én de berouwvolle meewerkende houding van verdachte. Voorgesteld is om verdachte alleen nog een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen tezamen met een forse werkstraf.

 

Vonnis van de meervoudige economische strafkamer Rotterdam

De rechtbank heeft dit pleidooi gevolgd en cliënt alleen nog een forse werkstraf opgelegd en een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf. Cliënt hoeft, ondanks de grote hoeveelheid zwaar illegaal vuurwerk én de verkoop, dus niet meer terug naar de gevangenis!

Gezien de ernst van de feiten en de grote hoeveelheid illegaal vuurwerk kan in beginsel niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank ziet in de persoonlijke omstandigheden van de verdachte echter aanleiding om te bepalen dat de verdachte niet terug hoeft naar de gevangenis. De rechtbank heeft daarbij in het voordeel van de verdachte meegewogen dat uit de reclasseringsrapporten volgt dat toezicht en begeleiding noodzakelijk zijn en dat de verdachte zich gedurende de schorsingsperiode goed aan de voorwaarden heeft gehouden. Ook weegt de rechtbank in het voordeel van de verdachte mee dat hij direct openheid van zaken heeft gegeven en heeft meegewerkt aan het onderzoek van de politie. De rechtbank acht daarom de hierna te noemen forse voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van drie jaar passend en geboden. Die dient er tevens toe de verdachte ervan te weerhouden om in de toekomst opnieuw strafbare feiten te plegen. Daarmee kan echter niet worden volstaan, gelet op de ernst van het bewezenverklaarde. Daarom zal naast de voorwaardelijke gevangenisstraf ook een forse taakstraf worden opgelegd. Bij de bepaling van de duur van deze straffen heeft de rechtbank acht geslagen op straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd
 

Publicaties in de landelijke media

Over deze zaak verscheen eerder een artikel in het Algemeen Dagblad (AD)

 

Bijstand in vuurwerk strafzaak

Deze zaak toont temeer aan dat het verstandig is al in een vroeg stadium een advocaat in te schakelen voor rechtsbijstand, met ervaring in vuurwerkzaken. Bij het bezit van grote hoeveelheden zwaar vuurwerk is het zeker geen uitgangspunt dat 'wel een werkstraf zal worden opgelegd'. Het is verstandig daarbij goed de omstandigheden samen met een advocaat naar voren te brengen en ook de proceshouding (ga je verklaren? Ga je namen noemen van leveranciers?) te bespreken en de bewijspostitie. Zo mogelijk al bij het politieverhoor. Zo voorkom je fouten in je strafzaak die later niet of moeilijk te herstellen zijn!

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Advocaat vuurwerk zaken

Advocaat vuurwerk zaken

Specialist in illegaal vuurwerk

mr. S. Arts (Sander) is meer dan 24 jaar advocaat. Hij heeft als advocaat veel ervaring in zaken voor de economische politierechter en meervoudige strafkamer, waaronder vuurwerkzaken. Sander is informeel, maar ook direct. Hij laat niet over zich heen lopen, aldus zijn vele cliënten

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (229 beoordelingen)
  • Supersnel geholpen duidelijke taal ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Edgar M.

Contactformulier advocaat illegaal vuurwerk

Direct gratis vrijblijvend contact met advocaat Sander Arts


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.