Roep om zwaardere straffen moord en doodslag regio Zeeland-West-Brabant

Roep om zwaardere straffen voor moord en doodslag in regio Zeeland-West-Brabant

Roep om strengere straffen voor liquidaties in Noord-Brabant

Roep om zwaardere straffen moord en doodslag regio Zeeland-West-Brabant 

In Zeeland en West-Brabant zijn een recordaantal moorden gepleegd, waarvan de helft in het criminele circuit. De politie in Brabant hoopt dat rechters in Brabant een voorbeeld neemt aan de rechtbank in Amsterdam. Daar wordt namelijk wel hard opgetreden tegen liquidaties. De chef van de recherche in de politieregio Zeeland-West-Brabant roept rechters op zwaardere straffen op te leggen bij deze soort delicten.

Tot dusver zijn in 2017 al dertien gevallen van moord en doodslag voorgekomen. Een groot deel hiervan hebben plaats gevonden in het criminele circuit in Brabant. Dit terwijl moord en doodslag eerst veel vaker voorkwamen in onze hoofdstad, Amsterdam.

De recherchechef ziet een groot en structureel probleem. Sinds 2013 zijn in zijn regio 56 mensen om het leven gekomen door geweld. Veel meer dan in andere regio’s. Vaak speelt er een crimineel motief wat ook meer is dan in andere gebieden. Brabant is een hotspot wat betreft ondermijnende criminaliteit en liquidaties. Ook beseft hij zich dat zijn roep om strengere straffen een gevoelig onderwerp is, omdat rechters in Nederland geheel onafhankelijk zijn.

Door de rechtbank in Amsterdam werden onlangs vier mensen gestraft met een levenslange gevangenisstraf in het Passage-proces. In een andere zaak rond een mislukte afrekening legde rechtbank 20 jaar cel op, wat meer was dan de officier had geëist. Volgens de politiechef zou de Rechtbank Zeeland-West-Brabant hier een voorbeeld aan moeten nemen. De rechtbank Breda legde dader van een liquidatie onlangs 18 jaar gevangenisstraf op, terwijl het Openbaar Ministerie een straf van 25 jaar had geëist. De officier van justitie tekende beroep aan tegen de strafmaat. Zij vond dat daarin de Brabantse context van extreem crimineel geweld te weinig is meegenomen. Ook hier is de recherchechef het mee eens.

 

Strafrechtadvocaat Breda moord en doodslag 

Of de Rechtbank Zeeland-West-Brabant in de toekomst hogere straffen op zal leggen voor moord en doodslag, is nog de vraag. Als u verdacht wordt van (poging tot) moord of doodslag, neemt u dan gratis contact op met een ervaren strafrecht advocaat in Breda. Vaak bereiken wij een substantieel lagere straf en mogelijk vrijspraak.

Geschreven door

Op

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op