Wat mag je doen als je overvallen wordt in je woning? Het AD heeft hierover een artikel geschreven. Strafrechtadvocaat mr. Sander Arts van Singel Advocaten Breda, geeft zijn juridische uitleg.
Wat mag je doen als je overvallen wordt in je woning? Het AD heeft hierover een artikel geschreven. Strafrechtadvocaat mr. Sander Arts van Singel Advocaten Breda, geeft zijn juridische uitleg.
De reden voor het artikel van het Algemeen Dagblad was een recente woningoverval van een 91 jarige vrouw. Wat kan je doen om je zelf te verdedigen in deze situatie?
Als je wordt aangevallen, is het uitgangspunt in het strafrecht dat je je gewoon mag verdedigen. Dit mag als jezelf wordt aangevallen, maar ook als een ander wordt aangevallen of je bezittingen.
„Een woningoverval is zo’n heftige schending van je persoonlijke integriteit dat fysiek geweld vaak wel geoorloofd is. Je hoeft niet te wachten tot de politie komt, maar je mag mensen best je huis uit werken. Of het verstandig is, is vraag twee, want het kan escaleren.’’
Hierbij is van belang dat er géén geweld wordt gebruikt dat te ver gaat, dus niet meer in verhouding staat. Ook is het in beginsel alleen toegestaan geweld te gebruiken als de aanval niet is afgelopen. Ook moet het geweld zijn gebruikt om je te verdedigen, dus niet uit wraak (dit noemen we verdedigingswil). In sommige gevallen is het niet strafbaar als je teveel geweld hebt gebruikt, maar alléén als je kunt aantonen als verdachte in een strafzaak dat de reden hiervoor paniek of angst was. Dit noemen we een 'hevige gemoedsbeweging' of 'noodweer-exces'.
Bovendien is een trap na geven wanneer de tegenstander al op de grond ligt volgens zowel Arts nooit een goed idee. Volgens de wet mag je immers alleen handelen uit zelfverdediging en niet uit wraak. „Probeer je te onttrekken en het verder aan de politie over te laten. Volg je gezond verstand.
Er wordt vaak gedacht: 'ik heb mezelf verdedigd, dús ik ben niet strafbaar'. Onze ervaring als advocaat is dat een noodweer verweer (beroep op zelfverdediging) niet licht wordt geaccepteerd door de rechter. Het is van groot belang dit goed te onderbouwen en ervoor te zorgen dat in de verklaring die bij politie als verdachte wordt afgelegd, al aandacht wordt besteed aan dit later te voeren verweer én goed aan te laten geven wat de omstandigheden waren. Kon je bijvoorbeeld vluchten in plaats van geweld toe te passen? Wat waren de emoties en redenen voor geweld gebruiken? Zorg dat dit goed in de verklaring komt, anders is het verweer later niet of lastig meer mogelijk.
Kortom, het is belangrijk je te laten bijstaan door een advocaat, zo mogelijk al bij het politieverhoor
Over deze zaak is een artikel verschenen in het Algemeen Dagblad op 7-05-2025.
Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op