Winkeldiefstal van een watermeloen resulteert in een vrijspraak

Winkeldiefstal van een watermeloen resulteert in een vrijspraak

Politierechter spreekt vermeende winkeldievegge vrij.

Winkeldiefstal is een vervelend gegeven en is voor veel winkeliers een doorn in het oog. Van een potje nagellak bij de HEMA tot een bouwpakket bij de IKEA, het kan allemaal volgens de vele winkeldieven die ons land kent. Maar niet iedereen die wordt aangehouden op verdenking van winkeldiefstal is ook daadwerkelijk een winkeldief. Iedereen kan een keer vergeten een product niet af te rekenen. Vooral met de nieuwe scangelegenheid die veel winkels tegenwoordig hebben kan er wel eens een keer een product niet gescand worden.

 

Diefstal van een watermeloen

In deze zaak werd de verdachte bijgestaan door mr. Veldman van Singel Advocaten, zij behandelt veel strafzaken waarin mensen worden verdacht van winkeldiefstal. In deze zaak werd onze cliënt verdacht van diefstal van een watermeloen. Cliënte zou de kassa hebben gepasseerd zonder de watermeloen aan te hebben geboden ter betaling maar ze had de winkel nog niet verlaten. Direct na de aanhouding heeft ze aangegeven dat ze onderweg was naar de informatiebalie om haar emballagebonnetje in te leveren en daar zou zijn dan ook direct de watermeloen afrekenen. Voordat zij dit kon doen werd ze al aangehouden en werd de politie gebeld.

 

Politieverhoor en ontvangst van een strafbeschikking

De politie komt ter plaatse en houdt cliënte aan voor winkeldiefstal en neemt haar mee naar het politiebureau zodat ze een verklaring van haar kunnen opnemen. In dit verhoor komen ook de persoonlijke omstandigheden van de verdachte aan het bod waaruit blijkt dat cliënte een vorm van klassiek autisme heeft. Na afloop van het politieverhoor wordt de zaak aan de officier van justitie voorgelegd en wordt er besloten om een strafbeschikking op te leggen.

 

Verzet tegen de strafbeschikking

Nadat cliënte door de politie in vrijheid is gesteld heeft zij direct contact opgenomen met een advocaat, zij is het immers niet eens met de uitgereikte strafbeschikking: ze wilde immers de watermeloen betalen op het moment dat zij het emballagebonnetje zou inleveren bij de servicebalie. Het instellen van het verzet brengt met zich mee dat de officier van justitie de zaak opnieuw moet gaan beoordelen en cliënte had de hoop dat haar zaak alsnog geseponeerd zou gaan worden. Echter, ze kreeg een dagvaarding dat ze zich moest verantwoorden bij de Politierechter en de verdenking van diefstal bleef gewoon in stand.

 

Behandeling van de strafzaak bij de Politierechter

Als cliënte moet vorkomen bij de Politierechter in Den Bosch laat zij zich bijstaan door mr. Veldman van Singel Advocaten. Ter zitting wordt op verzoek van de verdediging uitvoerig stilgestaan bij de feitenbespreking in combinatie met de persoonlijke omstandigheden van cliënte. De officier van justitie is standvastig en bepleit dat de strafbeschikking in stand moet blijven staan en dat er geen redenen zouden zijn om hiervan af te wijken. De strafrechtadvocaat van Singel Advocaten heeft uitgebreid verweer gevoerd en heeft de Politierechter verzocht haar cliënte vrij te spreken omdat onvoldoende wettig en overtuigend bewezen dat cliënte opzet heeft gehad op het stelen van die watermeloen. De Politierechter heeft het verweer gevolgd en heeft cliënte vrijgesproken. De strafbeschikking is vernietigd en de officier van justitie is niet in hoger beroep gegaan.

 

Neem contact op met ons kantoor bij vragen

Bent u verdachte van een winkeldiefstal, heeft u een dagvaarding ontvangen of moet hij de politie of de officier van justitie verschijnen? Neem dan direct contact op met ons kantoor. Wij kunnen samen met u de strategie in de uw zaak bespreken en u begeleiden in dit proces. Wij gaan met u mee naar zitting en voeren daar namens u de verdediging in uw zaak.

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op