Vuurwerk advocaat Sander Arts in AD over de handel in illegaal vuurwerk

Advocaat mr. Sander Arts in Algemeen Dagblad over illegaal vuurwerk

In het algemeen dagblad van 1 december 2020 geeft mr. Sander Arts van Singel Advocaten, ervaren advocaat in vuurwerk zaken, uitleg over de handel in illegaal vuurwerk en de straffen

In het  hebben journalisten Marco Gerling en Chiel Timmermans hun onderzoek gepresenteerd over de handel in illegaal vuurwerk. De handel lijkt crimineler en professioneler te worden, aldus het AD. Het openbaar ministerie heeft hiervan een speerpunt genmaakt en gaat al snel tot vervolging over bij bezit of verkoop. Volgens het openbaar ministerie houden verdachten van illegaal vuurwerk zich ook regelmatig bezig met de handel in drugs of andere activiteiten.

 

Illegaal vuurwerk bij particulieren en straf

De handel in illegaal vuurwerk vindt vaak plaats via internet, zoals whatsapp, Instagram of Telegram. Denk dan aan cartons cobra6, cakes (flowerbeds), shells en nitraten. 

Het lijkt vaak nog een jongensstreek, het kopen van een cobra6 of grotere flowerbeds, uit Duitsland of België. Dit beeld verandert echter als snel als de politie voor de deur staat met een bevel tot uitlevering van het vuurwerk en een machtiging tot doorzoeking. Na aantreffen van illegaal vuurwerk kan men of worden aangehouden of later worden uitgenodigd voor een politieverhoor. Na dit verhoor zal de officier van justitie bepalen wat er met de zaak zal gebeuren. Dit zijn speciale officieren van justitie die werken bij het functioneel parket, een speciaal onderdeel van het openbaar ministerie. Dit kan zijn een straf door strafbeschikking voor vuurwerkbezit. Maar ook een oproeping voor een om-hoorzitting of zelfs dagvaarding bij de strafrechter is niet uitgesloten.

Op bezit of verkoop van illegaal vuurwerk staat al snel als uitgangspunt gevangenisstraf.

Sander merkt op dat veel verdachten van illegaal vuurwerk, zoals hij het noemt, 'hobbyisten-plus' zijn. Mensen die een vuurwerk passie hebben en met deze hobby uitgroeien tot steeds grotere partijen vuurwerk voor een mooie vuurwerkshow met de jaarwisseling. Ook zijn er vele particulieren die een kleinere partij kopen en die bijvoorbeeld met de post laten bezorgen.

 

Vuurwerk Advocaat 

Sander heeft als strafrechtadvocaten veel vuurwerkzaken behandeld. Hij staat zowel de kleine particulieren bij als de verkopers van grote partijen illegaal vuurwerk. Zowel bij het politieverhoor als bij economische politierechter of meervoudige strafkamer.

De straf op bezit en verkoop van illegaal vuurwerk is fors en gevangenisstraf is niet uitgesloten. Zeker bij een handelsindicatie of aanwijzingen van verkoop of handel. Bovendien zijn er op grond van de economische (bijzondere) wetggeving bepaalde verplichtingen om mee te werken aan het onderzoek, die afwijken van het gewone strafrecht.

Als u wordt verdacht van bezit illegaal vuurwerk of met een inval door politie wordt geconfronteerd, neem dan direct contact op met een ervaren vuurwerk advocaat. Sander staat bekend als direct en informeel en is voor zijn klanten ook via whatsapp te bereiken. Als u het formulier invult neemt hij vrijblijvend contact met u op.

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Advocaat vuurwerk zaken

Advocaat vuurwerk

Specialist in illegaal vuurwerk

mr. S. Arts (Sander) is meer dan 24 jaar advocaat. Hij heeft als advocaat veel ervaring in zaken voor de economische politierechter en meervoudige strafkamer, waaronder vuurwerkzaken. Sander is informeel, maar ook direct. Hij laat niet over zich heen lopen, aldus zijn vele cliënten

Contactformulier vuurwerk advocaat

Direct gratis vrijblijvend contact met advocaat Sander Arts


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.