Vrijspraak vuurwerkbom Leiden advocaat mr. Arts

Vrijspraak strafzaak vuurwerkbom Singel Advocaten

Op 19 december heeft de Rechtbank Rotterdam een cliënt van mr. Sander Arts vrijgesproken voor het veroorzaken van een ontploffing op 1 januari 2019. De rechtbank heeft slechts een taakstraf opgelegd.

Cliënt werd onder andere verdacht van het veroorzaken van een ontploffing met (illegaal) vuurwerk op oudejaarsavond 2018 in Leiden, aan de Schubertlaan. Bij deze ontploffing (klik voor artikel in de pers) zijn meerdere woningen in de straat beschadigd geraakt en meerdere personen (licht) gewond geraakt. Ook zou hij onvoldoende veiligheidsmaatregelen hebben genomen bij het afsteken van het professioneel vuurwerk.

De officier van justitie had eerder 2 jaar celstraf geeist (klik hier voor artikel omroepwest.nl).

De verdediging heeft uitvoerig bij pleidooi aangetoond aan de hand van het dossier dat niet zeker was dat de plaatsgevonden ontploffing is veroorzaakt door vuurwerk van verdachte, laat staan dat hij het ontplofte vuurwerk heeft aangestoken. Bepleit is dan ook een veroordeling op te leggen voor slechts bezit van illegaal vuurwerk en eventueel het afsteken daarvan eerder op de avond. Voorgesteld is een een passende werkstraf op te leggen met een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf. 

De rechtbank Rotterdam heeft de verdediging daarin dus gevolgd en een werkstraf opgelegd en een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf, met als voorwaarde dat verdachte gedurende drie jaren zich op geen enkele wijze meer met vuurwerk zal bezig houden. Dit voor bezit van professioneel vuurwerk en het eerder afsteken op de avond van illegaal vuruwerk.

De verdediging begrijpt het vonnis van de rechtbank Rotterdam en meent dat dit een juiste uitspraak is.

Twee weken voor hoger beroep voor de officier van justitie.

Advocaat Sander Arts van Singel Advocaten behandelt als ervaren strafrechtadvocaat behandelt veel zaken over (illegaal) vuurwerk.

Het (belangrijkste) verwijt waar verdachte voor is vrijgesproken:

Dat hij op of omstreeks 1 januari 2019 te Leiden, opzettelijk een ontploffing heeft teweeg gebracht door op of aan de openbare weg, de Schubertlaan, professioneel vuurwerk, te weten één of meer batterij enkelschotsbuizen (Flowerbeds) althans een of meerdere stuks vuurwerk tot ontbranding te brengen terwijl daarvan gemeen gevaar voor omliggende woningen, in die woningen aanwezige goederen en/of levensgevaar en/of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor in de buurt aanwezige personen en/of in de omliggende woningen aanwezige personen, in elk geval voor anderen, te duchten was.

Enkele artikelen in de pers over de vuurwerkzaak zijn op deze webpagina te downloaden (aan de rechterkant van dit artikel).

Contactformulier vuurwerk advocaat mr. Sander Arts

Direct gratis vrijblijvend contact met advocaat Sander Arts


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Artikel Omroep West vuurwerkbom Leiden

Artikel over de explosie Schubertlaan in Sleutelstad