Vrijspraak veroorzaken verkeersongeval letsel Stationslaan Breda (mr. S. Arts)

Vrijspraak veroorzaken verkeersongeval met letsel Stationslaan Breda

De rechtbank Breda (Zeeland-West-Brabant) heeft een cliënt van mr. Sander Arts vrijgesproken van het veroorzaken van een verkeersongeluk met zwaar letsel in Breda op de stationslaan. De Officier van Justitie had eerder om veroordeling gevraagd met als straf onder andere een rijontzegging

Dagvaarding meervoudige strafkamer veroorzaken verkeersongeluk Breda

Onze cliënt had een dagvaarding ontvangen om te verschijnen voor een ziting van de meervoudige strafkamer in de rechtbank Breda. Dit is een zitting die wordt behandeld door drie strafrechters, die zware en ingewikkelde strafzaken behandelen. 

mr. Sander Arts, advocaat van ons kantoor, heeft aan de hand van de rechtspraak en de wet bepleit dat géén sprake was van het veroorzaken van een verkeersongeval met zwaar letsel door schuld. Dit omdat hoogstens sprake was van een moment van oplettendheid in het verkeer, dat voor een veroordeling van dit ernstige misdrijf onvoldoende was. Hoogstens was sprake van overtreding van artikel 5 Wegenverkeerswet, een overtreding waar een boete op staat. Dus niét van het misdrijf van artikel 6 Wegenverkeerswet waar zware straffen op staan met gevolgen voor het strafblad.

De Officier van Justitie meende dat wél sprake zou zijn van het plegen van dit misdrijf.

 

Geen straf voor veroorzaken verkeersongeluk

De rechtbank in Breda heeft na twee weken uitspraak gedaan en het pleidooi van Sander gevolgd. Cliënt is vrijgesproken van het ten laste gelegde misdrijf en slechts veroordeeld voor een verkeersovertreding.

 

Het vonnis van de rechtbank Breda

Enkele overwegingen uit het vonnis van de rechtbank:

De verdediging bepleit vrijspraak van het primair ten laste gelegde feit. Het enige verwijt dat verdachte kan worden gemaakt, is dat zij geen voorrang heeft verleend aan de fietsster. Deze enkele verkeersfout is in de gegeven omstandigheden van onvoldoende gewicht om schuld in de zin van artikel 6 WVW aan te kunnen nemen. Evenmin kan worden bewezen dat het slachtoffer als gevolg van het ongeval zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen. Het dossier bevat daarvoor te weinig aanknopingspunten.

(--)

De vraag die de rechtbank eerst moet beantwoorden, is of het rijgedrag van verdachte zodanig is geweest dat er sprake is van schuld in de zin van artikel 6 WVW. Daarvan is pas sprake bij minimaal een aanmerkelijke mate van verwijtbare onvoorzichtigheid. <..>

Uit het feit dat verdachte met haar personenauto tegen [slachtoffer] is gebotst, leidt de rechtbank af dat verdachte haar aandacht niet voortdurend op de weg heeft gehouden. Immers, indien verdachte dit wel zou hebben gedaan, zou zij onder de gegeven omstandigheden [slachtoffer] hebben moeten zien aankomen. [slachtoffer] had immers de eerste rijbaan reeds overgestoken. Echter, gelet op het geheel van de hiervoor genoemde gedragingen, kan niet méér worden vastgesteld dan dat sprake is geweest van een moment van onoplettendheid aan de zijde van verdachte, namelijk het moment vlak voordat zij de voetgangers- en (brom)fietsoversteekplaats opreed. Zij is daarbij echter niet aanzienlijk achtergebleven bij de eisen die aan de gemiddeld oplettende en verstandige weggebruiker mogen worden gesteld. Evenmin is er volgens de rechtbank sprake geweest van meer dan één moment van onoplettendheid. Anders dan de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat het enkele feit dat [slachtoffer] verdachte tegemoet kwam fietsen voordat zij afsloeg, niet meebrengt dat sprake is van meer dan een kort moment van onoplettendheid bij verdachte. [slachtoffer] reed toen op een andere weg. Verdachte had er niet zonder meer op bedacht hoeven te zijn dat [slachtoffer] zou oversteken.

De rechtbank is van oordeel dat het enkele moment van onoplettendheid niet de conclusie kan dragen dat verdachte roekeloos of zeer, althans aanmerkelijk onvoorzichtig/onoplettend heeft gereden zoals bedoeld in artikel 6 WVW. Verdachte zal daarom worden vrijgesproken van het primair ten laste gelegde

Klik hier voor de hele uitspraak van de rechtbank Breda

 

Contact met advocaat verkeersrecht in Breda en in heel Nederland

Iedereen kan betrokken zijn bij een verkeersongeval en ineens verdachte zijn van het veroorzaken van een verkeersongeval. Het is dan belangrijk zo spoedig mogelijk een ervaren advocaat in te schakelen met kennis van het verkeersrecht. Deze kan u bijstaan in uw strafzaak mogelijk zelfs al bij uw politieverhoor maar zéker in uw strafzaak voor de meervoudige strafkamer.

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Advocaat verkeersongeval 2

Advocaat verkeersongeval

specialist verkeersrecht

mr. S. Arts (Sander) is meer dan 24 jaar advocaat. Hij treedt op bij de meervoudige strafkamer bij verkeersongevallen met dodelijke afloop en zwaar letsel. Hij trad voor veel cliënten op in landelijk bekende strafzaken.

Sander is informeel, maar direct. Hij begeleidt u op een betrokken maar vasthoudende manier door uw strafzaak heen.

Klant ervaringen

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (233 beoordelingen)
  • Als je een advocaat zoekt die echt verstand heeft wat hij of zij doet, is dit een aanrader ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Blanquito 91

Contactformulier verkeersrechtadvocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.