Vrijspraak verlaten plaats ongeval Rechtbank Limburg

Vrijspraak voor verlaten plaats ongeval: Géén straf!

Vrijspraak rechtbank Limburg verlaten plaats ongeval in strafzaak advocaat Sander Arts

De rechtbank in Maastricht heeft vandaag onze cliënt vrijgesproken van het verlaten van de plaats van het ongeval. Cliënt was als bijrijder betrokken bij een verkeersongeval. Vervolgens is hij samen met de bestuurder weggereden van de plaats van het ongeluk. Onduidelijk bleef wíe de bestuurder was omdat beide verdachten ontkenden het voertuig te hebben bestuurd.

 

Strafeis Officier van Justitie

De officier van Justitie eiste een werkstraf (taakstraf) en meende dat verdachte, doordat hij was weggegaan zonder zijn persoonsgegevens achter te laten (identiteitsgegevens) hij zich schuldig had gemaakt aan overtreding van artikel 7 Wegenverkeerswet. Of hij bestuurder was van het voertuig maakte niet uit, nu hij immers betrokken was bij het ongeval. Ook de advocaat van de medeverdachte, ter zitting aanwezig, meende dat hiervan sprake was.

 

Standpunt verkeersrecht advocaat Sander Arts

Sander meende echter dat juridisch onvoldoende kon worden vastgesteld dat verdachte betrokken was bij een verkeersongeval. Immers is voor betrokkenheid onvoldoende dat iemand aanwezig was bij het ongeval. Hiervoor moet ten minste een handeling worden vastgesteld van de passagier, zoals het bijvoorbeeld wisselen van zitplaats of het bijdragen aan het ongeval. Hierbij is als voorbeeld verwezen naar jurisprudentie (een uitspraak) van de Hoge Raad van 4 oktober 2011.

 

Uitspraak politierechter Maastricht: Vrijspraak

De politierechter was het met Sander eens en sprak beide verdachten vrij van het verlaten van de plaats van het ongeval. Immers was niet vast te stellen wíe de bestuurder was geweest én ook niet vast te stellen of de passagier een bijdrage had gehad aan het ontstaan van het verkeersongeval. het verlaten van de plaats van hert ongeluk was weliswaar niet netjes, maar leidde níet tot een veroordeling van een strafbaar feit. Beide verdachten verlieten na pleidooi en uitspraak dan ook met een vrijspraak de rechtszaal!

 

Advocaat bij verlaten plaats ongeval

Deze zaak toont weer eens aan dat zaken over verlaten plaats ongeval vaak complexer zijn dan op het eerste gezicht lijkt. Het is dan ook verstandig tijdig juridische hulp in te roepen als je wordt vervolgd, of een uitnodiging ontvangt voor een politieverhoor!

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Advocaat verkeersongeval 2

Advocaat verkeersrecht

specialist verkeersrecht

mr. S. Arts (Sander) is meer dan 24 jaar advocaat. Hij treedt op bij de meervoudige strafkamer bij verkeersongevallen met dodelijke afloop en zwaar letsel. Hij trad voor veel cliënten op in landelijk bekende strafzaken.

Sander is informeel, maar direct. Hij begeleidt u op een betrokken maar vasthoudende manier door uw strafzaak heen.

Contactformulier verkeersrechtadvocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.