Vrijspraak rijden onder invloed: 20 minuten termijn

Vrijspraak voor rijden onder invloed alcohol: 20 minuten termijn

De officier van jusitite in de rechtbank Noord Nederland heeft het verweer van verkeersrecht advocaat mr. Sander Arts gevolgd. Er is door niet naleven van de zogenaamde 20 minutentermijn, een vormverzuim, een sepot onvoldoende bewijs opgelegd vergelijkbaar met vrijspraak.

Wat was er gebeurd?

Cliënt werd verdacht van rijden onder invloed van alcohol op een scooter en werd staande gehouden door de politie voor een alcoholcontrole. Vervolgens werd een te hoog promilage geblazen (A of F indicatie) op straat. Later werd op het politiebureau een hoog promillage geblazen, boven 650 ug/l/ Dit is drie maal het wettelijk toegestane promillage.

 

Het verweer van mr. Sander Arts van Singel Advocaten

Het dossier leek duidelijk te zijn en een veroordeling lag in het verschiet. Bij nauwkeurige lezing door de advocaat, bleek echter dat het moment van staande houding, 23.40 niet juist kon zijn. Immers was ook de zogenaamde 'vordering tot meewerken aan de voorlopige ademanalyse' volgens politie om 23.40 geweest. Dat is feitelijk onmogelijk. Elders in het dossier werd bovendien een ánder tijstip vermeld, namelijk 23.41.

De ademanalyse op het politiebureau had plaatsgevonden om 00.01. Nu geen seconden werden/worden genoteerd in het proces-verbaal en óók niet op de print van het ademanalyse apparaat was niet vast te stellen of er wel 20 'volle' minuten zaten tussen de voorlopige ademanalyse én de definitieve ademanalyse op het politiebureau. Dit leverde volgens Sander een vormverzuim (vormfout) op die door de Hoge Raad als ernstig én onherstelbaar wordt gezien. Ook wel een 'strikte waarborg' genoemd van het alcoholonderzoek.

 

De beslissing van de officier van jusitie: geen straf

De officier van justitie kon tijdens het om hoorgesprek dan ook niet anders dan de zaak na dit pleidooi onvoorwaardelijk seponeren wegens onvoldoende wettig en overtuigend bewijs. Vergelijkbaar met een vrijspraak dus. Positief voor het strafblad van cliënt (justitiële documentatie) én voor het behoud van zijn rijbewijs.

 

Verkeersrecht Advocaat Breda en in Nederland

Het was tijdens het om hoorgesprek (om zitting) duidelijk dat de officier van justitie eerst van plan was gewoon een straf op te leggen, waaronder een hoge geldboete en rijontzegging. Het is dan ook verstandig bij een zitting bij de politierechter of om hoorgesprek een ervaren verkeersrecht in te schakelen. Het is géén vanzelfsprekendheid dat zaken juridisch altijd goed worden behandeld, zeker als er geen advocaat is om u te verdedigen.

Als ervaren verkeersrecht advocaat werkt Singel Advocaten niet alleen bij de rechtbank in Breda, maar in heel nederland. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen door het invullend van ons contactformulier.

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Contactformulier advocaat rijden onder invloed


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.