De tenlastelegging; voorbereidingshandelingen illegaal vuurwerk
Cliënt werd verdacht van voorbereidingshandelingen met betrekking tot de handel in illegaal vuurwerk. Hij zou via whapsapp vuurwerk hebben besteld en dit ook zijn gaan ophalen. Aldaar werd hij echter aangehouden door een undercover politieagent die de leverancier van het illegale vuurwerk eerder had aangehouden. Op grond van de wet is namelijk ook het voorbereiden van kopen van vuurwerk strafbaar, zoals het bestellen via whatsapp en het komen ophalen daarvan.
Om hoorgesprek in Groningen
Cliënt is verhoor en heeft een (mogelijk bekennende) verklaring afgelegd. Vervolgens is hij opgeroepen om te verschijnen bij een zogenaamd om hoorgesprek bij het Openbaar Ministerie aan de Paterswoldseweg in Groningen. mr. Sander Arts, advocaat bij Singel Advocaten Breda en advocaat-specialist in vuurwerkzaken, is met hem meegegaan.
Bij het OM hoorgesprek wilde de officier van justitie verdachte een hoge taakstraf opleggen. Hier is bezwaar tegen gemaakt, mede omdat naar mening van Sander sprake van van schending van het zogenaamde 'nemo tenetur'beginsel'. Dit is het uitgangspunt dat iemand niet kan worden gedwongen aan zijn eigen veroordeling mee te werken. De Wet Economische Delicten biedt de mogelijkheid om gegevens te vorderen door een opsporingsambtenaat, maar dat mag niet leiden tot onrechtmatige doorbreking/schending van dit beginsel. Dat kan gebeuren als niet langer sprake is van het vorderen op grond van een 'controle bevoegdheid' of als sprake is van een 'fishing expedition'. Sander heeft hierbij verwezen naar jurisprudentie (uitspraken) van de Hoge Raad en het EHRM (Europees Hof voor de Rechten voor de Mens).
De Offiicier van Justitie was echter niet te vermurwen. Besloten is dan ook deze voorgestelde straf (met aantekening op strafblad) níet te accepteren en de zaak later voor te leggen aan de economische politierechter.
het vonnis van de Economische politierechter in Assen
Ter zitting heeft Sander zijn verweer herhaald en onderbouwd aan de hand van het procesdossier. De Officier van Justitie was van mening dat er géén sprake was van een 'fishing expedition' en het bewijs kon worden gebruikt. Een stevige taakstraf werd geëist. De verdediging meende dat de gegevens uit de gevorderde telefoon moest worden uitgesloten van het bewijs évenals de later door cliënt afgelegde verklaring, nu deze daaruit voortvloeit én hij bij het verhoor niet door een advocaat was bijgestaan.
De politierechter heeft de zaak uitgesteld voor uitspraak (normaal wordt direct uitspraak gedaan) en enige tijd later uitspraak gedaan. het verweer van Saner is gevolgd en zowel de gegevens uit de telefoon áls de verklaring zijn als onrechtmatig verkregen bewijs uitgesloten. Gevolg: Integrale vrijspraak!
Deze zaak was jurididich complex en vroegen een lange adem om tot vrijspraak te komen. Het is dus verstandig in een strafzaak als deze over illegaal vuurwerk tijdig een strafrechtadvocaat in te schakelen en niét zomaar een straf te accepteren, zeker niet bij een om hoorgesprek!