Veroordeling wegens verduistering van geld van bejaarde moeder

Op 6 juli 2017 heeft de Rechtbank Gelderland uitspraak gedaan in een zaak met betrekking tot verduistering.

Een 54-jarige vrouw wordt ervan verdacht stelselmatig geld verduisterd te hebben van haar bejaarde moeder. Verdachte gebruikte de pinpas van haar moeder om te gokken in casino’s en op online goksites. Zo verborg zij voor haar gezin dat zij kampte met een gokverslaving. Verdachte was beheerder van de rekening van haar moeder en heeft in totaal ongeveer een bedrag van 22.371 euro verduisterd. Verdachte bekent het feit gepleegd te hebben. De rechtbank komt dan ook tot een bewezenverklaring.

De Officier van Justitie eist een gevangenisstraf van een maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, met als bijzondere voorwaarden een meldplicht en ambulante behandeling voor haar gokverslaving. Ook eist de officier een werkstraf voor de duur van 140 uur. De raadsvrouw van verdachte bepleit dat haar cliënt bereid is de werkstraf uit te voeren.

De rechtbank rekent het verdachte aan dat zij geldbedragen van de rekening van haar behoeftige en bejaarde moeder heeft gehaald. Daarbij heeft zij op een grove manier misbruik gemaakt van het vertrouwen dat in haar gesteld is. Tevens is verdachte niet uit eigen beweging gestopt maar is hiermee doorgegaan totdat haar handelen is ontdekt door de familie. Ook speelt een eerdere veroordeling voor verduistering mee.

In deze zaak is ook door een psycholoog geadviseerd. De psycholoog heeft geconcludeerd dat sprake is van een gokverslaving en een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens van verdachte. Dit zou invloed hebben gehad op de keuzes die zij gemaakt heeft. De psycholoog adviseert de rechtbank dan ook om de verduistering in verminderde mate aan de verdachte toe te rekenen. De rechtbank gaat hierin mee.

De rechtbank legt in deze zaak een werkstraf op voor de duur van 140 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand met een proeftijd van twee jaar. Ook legt de rechtbank een meldplicht op en een ambulante behandeling voor de gokverslaving waar mevrouw mee kampt.

Indien u verdacht wordt van verduistering, is het belangrijk contact op te nemen met een ervaren verduistering advocaat. Als strafrecht advocaat zijn wij vaak in staat een lagere straf te bepleiten en zo mogelijk voor vrijspraak te zorgen.

Als u onderstaand contactformulier invult, zal een strafrechtadvocaat geheel vrijblijvend contact met u opnemen.

Geschreven door

Op

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op