Vrijspraak veroorzaken ongeval Koniginneweg Rotterdam

Vrijspraak verkeersongeval autoportier: Advocaat van Singel Advocaten Breda

De rechtbank Rotterdam heeft een cliënt van Singel Advocaten Breda vrijgesproken van het veroorzaken van een verkeersongeval  (artikel 6 Wegenverkeerswet 1994). Door het opendoen van een autoportier was een fietser ten val gekomen en had zwaar letsel opgelopen.

Het verkeersongeval met zwaar letsel

Cliënt werd verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval, door het (ineens) openen van het portier van de auto. Vervolgens is een fietser die reed op een elektrische fiets tegen het portier aangereden en op straat gevallen. Met zwaar letsel als gevolg. Het Openbaar Ministerie had cliënte bij dagvaarding verweten dit zware verkeersongeluk te hebben veroorzaakt. Op dit feit staat doorgaans een hoge werkstraf en een onvoorwaardelijke rijontzegging.

 

Het standpunt van de verdediging

Deze zaak is behandeld door mr. Sander Arts en mr. Jolanda Veldman van Singel Advocaten Breda. Ter zitting heeft de advocaat bepleit dat er géén sprake was van een aanzienlijke verkeersfout, waarmee de zogenaamde ondergrens van schuld werd behaald. Vrijspraak hiervan is dan ook voorgesteld. Dit is door de verdediging onderbouwd met een uitvoerige pleitnota, waarin de situatie ter plaatse met aanvullend fotobewijs is onderbouwd en de getuigenverklaringen werden besproken.

 

De rechtbank volgt het pleidooi in het vonnis

De rechtbank rotterdam heeft bij vonnis van 16 mei 2024 de verdediging gevolgd en cliënt vrijgesproken van het ten laste gelegde verkeersmisdrijf, artikel 6 Wegenverkeerswet 1994.

Aan de rechterzijde van de rijbaan bevinden zich meerdere parkeervakken. Nadat de verdachte haar auto aan de rechterzijde had geparkeerd, heeft zij op enig moment haar linker voorportier geopend. Hierdoor is een fietser met haar elektrische fiets naast de auto ten val gekomen. De fietser, mevrouw <...> heeft door de val letsel opgelopen, te weten een schedelbasisfractuur, hersenkneuzingen en een gebroken schaambeen. 

De verdachte heeft verklaard dat zij bekend is met de situatie ter plaatse en dat zij voordat zij uitstapte achterom en in haar spiegels heeft gekeken. Omdat zij geen andere verkeersdeelnemers op de weg zag, heeft zij haar linker voorportier geopend om uit te
stappen. Tijdens het openen van het portier hoorde de verdachte een knal en zag zij het slachtoffer en haar fiets op de grond naast haar auto liggen. Blijkens de bevindingen van de Verkeersongevallenanalyse zijn geen infrastructurele oorzaken aangetoond en hebben zich
geen bijzondere weersomstandigheden voorgedaan, welke ten grondslag hebben kunnen liggen aan het ontstaan van het ongeval. Verder is onbekend gebleven wat de precieze route of de snelheid van de fietser is geweest.

Vrijspraak artikel 6 WVW. De rechtbank is van oordeel dat het primair ten laste gelegde feit, artikel 6 WVW, niet wettig en overtuigend is bewezen.
 

Opgelegde straf voor artikel 5 Wegenverkeerswet 1994 (verkeersovertreding)

De rechtbank heeft cliënt alleen veroordeeld tot een geldboete voor het veroorzaken van gevaar op de weg. Dit is géén misdrijf zoals artikel 6 Wegenverkeerswet, maar een verkeersovertreding. Niet alleen is hiermee een lage straf bereikt, maar ook is de aantekening op het strafblad (justitiële documentatie) beperkt tot slechts een overtreding, geen misdrijf.

 

Advocaat van Singel Advocaten Breda: Ervaring met verkeersrecht

Als je wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval met zwaar letsel of de dood als gevolg, is het belangrijk direct een advocaat met ervaring in verkeersrecht in te schakelen. Zo mogelijk al als u bij de politie als verdachte wordt verhoord, maar zeker als u bij de meervoudige strafkamer moet verschijnen.

Verkeersrecht zaken zijn vaak juridisch complex en vragen kennis en ervaring van de rechtspraak. Niet elke fout in het verkeer betekent namelijk dat u dús een verkeersmisdrijf heeft gepleegd! Dat hangt af van diverse omstandigheden. Ook zijn verkeerszaken vaak emotionele zaken, voor zowel het slachtoffer áls de verdachte. Deze zaken kennen vaak alleen maar slachtoffers en de verdediging in de rechtszaak moet zo nodig stevig zijn, maar wél met inachtneming van de gevoeligheden die er kunnen zijn.

Als advocaat verkeersrecht bij Singel Advocaten Breda geven wij u eerlijk en direct advies hoe u er voor staat én wat u in onze optiek het beste kunt doen. Wij werken landelijk in verkeerszaken waaronder zaken met zowel zwaar letsel als dodelijke ongevallen.

Regelmatig kunnen wij onze werkzaamheden overigens laten vergoeden door uw rechtsbijstandsverzekering of autoverzekering met juridische dekking. Ook werken wij regelmatig op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand (pro deo). Graag verwijzen wij u naar de ervaringen van onze eerdere klanten of pagina's met toelichting over onze avocaten.

 

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Advocaat verkeersongeval 2

Advocaat Verkeersrecht

specialist verkeersrecht

mr. S. Arts (Sander) is meer dan 24 jaar advocaat. Hij treedt op bij de meervoudige strafkamer bij verkeersongevallen met dodelijke afloop en zwaar letsel. Hij trad voor veel cliënten op in landelijk bekende strafzaken.

Sander is informeel, maar direct. Hij begeleidt u op een betrokken maar vasthoudende manier door uw strafzaak heen.

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (361 beoordelingen)
  • Supersnel geholpen duidelijke taal ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Edgar M.

Contactformulier verkeersrechtadvocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.