Inhoudelijke behandeling van onderschept grootschalig cocäïnetransport

Strafrechtadvocaat in een grote drugszaak

De inhoudelijke behandeling bij de Rechtbank Zwolle van het transport van 692 kilo cocaïne.

Op dinsdag 28 en donderdag 30 januari 2020 vond de inhoudelijke behandeling plaats van een grootschalig cocaïnetransport dat is onderschept in de Antwerpse haven eind november 2017. Het betreft een omvangrijke zaak welke in verschillende delen is geknipt en door verschillende rechtbanken in Nederland wordt behandeld. In de zaak die door de meervoudige kamer in Zwolle is behandeld stonden drie verdachten terecht. Mr. Veldman van Singel Advocaten in Breda is de raadsvrouw van één van deze drie verdachten.

 

De verdenking

De verdachten worden alle drie ervan verdacht zich bezig te hebben gehouden met een grootschalig drugstransport welke is onderschept in de haven van Antwerpen eind november 2017. Op basis van een melding van de Roemeense autoriteiten in combinatie met tapgesprekken ontstaat een verdenking naar bovengenoemde personen. De verdachten zijn op verschillende tijdstippen aangehouden en zijn in voorlopige hechtenis genomen. De voorlopige hechtenis van de cliënt van Singel Advocaten te Breda is na negen maanden door de rechtbank geschorst en de cliënt mocht zijn proces in vrijheid afwachten onder de voorwaarde dat hij aanwezig moest zijn bij de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak.

 

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak

Nadat er meerdere getuigen in deze strafzaak zijn gehoord, er een zeer omvangrijk dossier door de verdediging is ontvangen en is bestudeerd, is de zaak in januari 2020 eindelijk inhoudelijk behandeld door de Rechtbank in Zwolle. Omdat het een zeer grote zaak betreft heeft de rechtbank meerdere zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling ter terechtzitting.

 

Op de eerste zittingsdag zijn de feiten besproken en zijn ook de persoonlijke omstandigheden van de verdachten besproken waaronder de cliënt van Singel Advocaten te Breda. Ook heeft op deze eerste zittingsdag de officier van justitie aangegeven hoe zij over de zaak denkt, dit wordt ook wel het requisitoir genoemd. De officier van justitie is van oordeel dat de drie verdachten alle drie zich schuldig hebben gemaakt aan voorbereidingshandelingen met betrekking tot het grootschalige cocaïnetransport in november 2017. De officier van justitie heeft ter zitting een gevangenisstraf voor de duur van zes jaren gevorderd.

 

Op donderdag 30 januari 2020 was de tweede zittingsdag en kregen de advocaten van de verdachten de gelegenheid om te reageren op het requisitoir van de officier van justitie, dit wordt ook wel het pleidooi van de advocaat genoemd. De advocaat van Singel Advocaten had een zeer uitgebreide en omvangrijke pleitnota waarin zij een vrijspraak voor haar cliënt heeft bepleit.

 

De uitspraak van de Meervoudige Kamer

Omdat het een zeer omvangrijke zaak betreft heeft de rechtbank aangegeven dat ze niet binnen de twee gebruikelijke weken uitspraak kunnen doen. De rechtbank heeft daarom het onderzoek aan het eind van de tweede zittingsdag niet direct gesloten, maar aangegeven dit later te zullen doen. Daarbij heeft de rechtbank ook aangegeven dat de uitspraak zal plaatsvinden op dinsdagmiddag 25 februari 2020. Ondanks dat de voorlopige hechtenis van de cliënt van Singel Advocaten te Breda geschorst is tot aan de datum van de uitspraak, heeft de rechtbank uitdrukkelijk te laten weten dat hij niet bij de uitspraak aanwezig hoeft te zijn. Aan deze uitspraak kunnen echter geen conclusies worden verbonden en de uitspraak van de rechtbank zal gewoon moeten worden afgewacht. Als de rechtbank tot een veroordeling komt in deze strafzaak dan hebben de verdachten, waaronder de cliënt van Singel Advocaten te Breda twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op