Oplichting door aanbieden illegaal vuurwerk

Oplichting door aanbieden illegaal vuurwerk

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft op 16 april 2019 uitspraak gedaan in een zaak over onder andere oplichting door het aanbieden van illegaal vuurwerk.

Oplichting door aanbieden illegaal vuurwerk

De verdachte in deze zaak stond terecht voor oplichting. Hij werd ervan verdacht anderen te hebben bewogen tot afgifte van geld, door zich als bonafide verkoper met gebruikmaking van een valse identiteit voor te doen en advertenties te plaatsen over de verkoop van illegaal vuurwerk.

 

Feiten en omstandigheden

Eén van de slachtoffers heeft aangifte gedaan van oplichting via internet. Het slachtoffer heeft een volgverzoek geaccepteerd van een Instagrampagina genaamd ‘vuurwerkregiozuid’. De persoon achter deze pagina maakte reclame voor illegaal vuurwerk, welke hij ook stelde te verkopen. Het slachtoffer en de verdachte hebben via Instagram verschillende berichten naar elkaar gestuurd over het illegale vuurwerk, waarna het slachtoffer heeft aangegeven iets te willen kopen. Aan hem is toen het bankrekeningnummer van de medeverdachte gegeven, waarop hij 50 euro heeft gestort. Het slachtoffer heeft hierna niets meer van de verdachte vernomen.

Zelf verdacht van betrokkenheid bij illegaal vuurwerk? Een ervaren advocaat Breda kan u bijstaan!

 

Verklaring verdachte

De verdachte heeft verklaard dat hij via Instagram illegaal vuurwerk probeerde te verkopen om mensen op te lichten. Mensen vroegen ernaar en hij ging erop in, maar hij had dit vuurwerk niet in zijn bezit. Hij probeerde het illegale vuurwerk te verkopen. Daarbij heeft hij het bankrekeningnummer van de medeverdachte gebruikt, die zijn rekeningnummer aan hem had gegeven, aldus de verdachte.

 

Oordeel rechtbank

De rechtbank heeft op basis van de bewijsstukken vastgesteld dat de verdachte via Instagram reclame maakte voor illegaal vuurwerk en actief heeft gezocht naar mensen die dit vuurwerk wilde kopen. Toen het slachtoffer de verdachte benaderde, deed hij zich voor als bonafide verkoper, maar hij noemde zijn naam niet. De rechtbank gaat ervanuit dat de verdachte dit deed om een eventuele ontdekking te voorkomen. De verdachte heeft, om betrouwbaar over te komen, afbeeldingen geplaatst van de aangeboden goederen, over welke goederen hij niet daadwerkelijk de beschikking heeft gehad. Vervolgens heeft de verdachte via Instagram gesprekken gevoerd met potentiële kopers om tot een overeenstemming te komen over de prijs die zou moeten worden betaald voor het te leveren illegale vuurwerk. Het geld werd gestort op het bankrekeningnummer van de medeverdachte, zo trachtte de verdachte te voorkomen dat hij traceerbar zou zijn. Wanneer het slachtoffer na betaling contact probeerde te leggen met de verdachte over de uitgebleven levering, was de verdachte niet meer bereikbaar.

Gelet op het bovenstaande is de rechtbank van mening dat deze gedragingen, waarbij een valse hoedanigheid is aangenomen door de verdachte door zich als bonafide verkoper voor te doen en daarbij gebruik te maken van een bankrekening van een ander, kunnen worden aangemerkt als oplichting. De verdachte is veroordeeld tot jeugddetentie voor de duur van één dag en een werkstraf voor de duur van 60 uur.

 

Advocaat Breda illegaal vuurwerk

Zelf verdacht van betrokkenheid bij illegaal vuurwerk? Een ervaren advocaat uit Breda kan u bijstaan! De raadsman zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat Breda voor illegaal vuurwerk direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.

Geschreven door

Op

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op