gevangenisstraf moord verpleegster in Waalwijk

Tien jaar gevangenisstraf en TBS voor moord op verpleegster in Waalwijk door Rechtbank Breda

Op 27 september 2016 heeft de Rechtbank Breda uitspraak gedaan in een zaak met betrekking tot moord

Aan verdachte wordt ten laste gelegd dat hij zijn ex-vriendin heeft vermoord. Het slachtoffer was verpleegster bij het Tweesteden Ziekenhuis in Waalwijk. Na haar werk is zij naar haar auto gelopen en al zittend in haar auto is zij volgens getuigen doodgeschoten.

De vraag die volgens de rechtbank speelt, is of er sprake is van doodslag of moord. Volgens de officier van justitie kan moord bewezen worden omdat sprake is van voorbedachte rade. Verdachte wist ten slotte hoelaat zijn ex-vriendin klaar was met werken en is naar haar werk gereden met een vuurwapen. Ook volgt uit een getuigenverklaring van een vriendin van verdachte, dat hij die dag nog bij haar is geweest en heeft verteld dat hij haar heeft doodgeschoten. Alvorens er een daderprofiel was opgesteld heeft deze vriendin een getuigenverklaring afgelegd die naadloos overeenkwam met het sectierapport, wat betreft de schotwonden.

Verdachte heeft verklaard dat hij van plan was om zelfmoord te plegen voor de ogen van zijn ex-vriendin. Ook heeft hij verklaard dat toen hij met zijn auto achter de auto van het slachtoffer is gaan staan, uitgestapt is en naar de auto van het slachtoffer is gelopen. Hij is voor haar auto gaan staan en heeft het vuurwapen onder zijn kin gezet. Volgens verdachte deed zijn ex-vriendin toen haar duim omhoog en gebaarde zij ‘doe het maar’. Op dat moment is er iets bij hem geknapt en heeft hij op haar geschoten. Er is volgens de raadsman van verdachte dan ook geen sprake van voorbedachte rade, en dus ook geen sprake van moord.

De rechtbank acht het zelfmoordscenario van verdachte ongeloofwaardig. Er zijn meerdere getuigen geweest die tijdens het incident aanwezig zijn geweest en zij hebben verklaard dat verdachte het vuurwapen niet onder zijn kin heeft gezet, maar direct is begonnen met schieten richting zijn ex-vriendin. Tevens is het ongeloofwaardig dat er bij zelfmoord gebruik wordt gemaakt van handschoenen en een geluidsdemper. Ook is verdachte na het schieten langs gegaan bij een vriendin en heeft hij het vuurwapen met geluidsdemper daar achter gelaten. Hij heeft tegen haar gezegd dat hij slachtoffer doodgeschoten heeft. De verklaring van deze getuigen komt naadloos overeen met het sectierapport. Volgens de rechtbank kan moord dus bewezen worden omdat er sprake is van voorbedachte rade.

De advocaat in Breda van verdachte brengt naar voren dat verdachte op de dag van de moord in unieke omstandigheden was komen te verkeren door wanhoop en acute stress en niet de reële mogelijkheid heeft gehad om zijn gedrag ten tijde van het plegen van het delict bij te sturen. Volgens de advocaat van verdachte waren deze omstandigheden het dreigende verlies van zijn woning, het dreigende verlies van de zorg voor zijn zoon en het complot dat tegen hem werd gesmeed door een aantal ex-vriendinnen en hun partners. Voorts is naar de mening van de raadsman het recidivegevaar voor een delict als het onderhavige niet aanwezig, gelet op de uitzonderlijke en unieke omstandigheden waarin verdachte verkeerde.

Uit het onderzoek van een psycholoog is naar voren gekomen dat verdachte lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. De agressieve handeling jegens zijn ex-partner in de vorm van moord, hangt zodanig samen met de kern van de persoonlijkheidsproblematiek dat de psycholoog adviseert om verdachte verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren voor het doden van zijn ex-partner.

De rechtbank kan zich vinden in de conclusie van de psycholoog en acht verdachte dan ook verminderd toerekeningsvatbaar. De officier van justitie eist een gevangenisstraf van 10 jaar en als maatregel TBS met dwangverpleging. De advocaat uit Breda van verdachte acht een TBS met voorwaarden meer passend om verdachte de vereiste hulp te geven. De rechtbank gaat echter mee met de eis van de officier van justitie, en legt een gevangenisstraf van 10 jaar op en TBS met dwangverpleging.

In deze zaak is verdachte veroordeeld voor moord. Bij verdenking van moord is het belangrijk om contact op te nemen met een ervaren advocaat, omdat er ook sprake kan zijn van doodslag. Vaak kunnen wij aantonen dat er geen sprake is van voorbedachte rade, en volgt er een lagere straf en mogelijk vrijspraak. Neemt u bij verdenking van moord of doodslag gratis contact op met een ervaren advocaat in Breda.

Geschreven door

Op

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op