Beroep op noodweer exces van cliënt geaccepteerd

Beroep op noodweer exces van Sander Arts van Singel Advocaten geaccepteerd

De politierechter in de rechtbank Limburg (locatie Roermond) heeft op 12 oktober het beroep op noodweer exces van mr. Sander Arts gehonoreerd. Cliënt is dan ook van (zware) mishandeling ontslagen van rechtsvervolging

Verdacht van zware mishandeling

Cliënt werd verdacht van het toebrengen van zwaar letsel aan het slachtoffer. Tijdens een vervelend incident op oudejaarsavond 2021 is hij naar een jongen toegelopen en heeft hij hem met een fles/flesje op het hoofd geslagen. De officier van justitie had dan ook zware mishandeling danwel poging tot zware mishandeling op de dagvaarding ten laste gelegd.

 

Verweer van mr. Sander Arts namens de verdediging

Sander heeft aan de hand van het dossier bepleit dat in deze zaak sprake was van een gewelddadige rol van het 'slachtoffer' die aangifte had gedaan. Cliënt is in paniek geraakt en heeft ter verdediging van zijn vriend, die door meerder personen 'in elkaar werd geslagen', met een fles danwel flesje geslagen. Hier is door politie geen verder onderzoek naar gedaan. Hij had dan ook gehandeld ter 'noodzakelijke verdediging' (ter bescherming) van zijn vriend. Voor zover hij de grenzen is overgegaan in deze verdediging lag dat aan een 'hevige gemoedsbeweging', namelijk een paniekreactie wat ook uit het dossier naar voren kwam. Ter zitting is een getuige gehoord door de verdediging.

 

Zelfverdediging gehonoreerd: ontslag van rechtsvervolging

De politierechter heet uitvoerig (mondeling) uitspraak gedaan en oordeelde dat cliënt zijn vriend mocht verdediging. Weliswaar is hij daarbij 'te ver gegaan' in zijn reactie, maar aannemelijk is dat dit ten gevolge van paniek/een hevige gemoedsbeweging is gebeurd. Cliënt is dan ook níet strafbaar en heeft ook geen straf gehad. Hij is (juridisch) ontslagen van rechtsvervolging.

 

Noodweer-verweren zijn complex

mr. Sander Arts is een ervaren advocaat en behandelt ook veel geweldszaken. Zelfverdediging líjkt soms een makkelijk verweer of standpunt, maar het verweer wordt (zeker door lagere rechters) niet vaak geaccepteerd. Er is ook kennis van de jurisprudentie en wetgeving voor nodig om dit goed te kunnen voeren. Als u wordt verdacht van mishandeling is het dan ook belangrijk een advocaat in te schakelen, zo mogelijk al in de politieverhoor-fase.

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Contactformulier advocaat geweldszaken

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.