Behandeling strafzaak opruiing bij de Meervoudige Kamer Rotterdam #dreigturken

Meervoudige Kamer Rechtbank Rotterdam behandelt zaak over opruiing

Inhoudelijke behandeling van de strafzaak inzake #dreigturken naar aanleiding van de mislukte couppleging in juni 2016 in Turkije. Cliënt wordt verdacht van opruiing.

Op 10 december 2019 is de inhoudelijke behandeling van de zaak van een cliënt van Singel Advocaten te Breda. De inhoudelijke behandeling zal plaatsvinden bij de Meervoudige Kamer van de Rechtbank Rotterdam.

De cliënt van Singel Advocaten staat samen met drie Rotterdammers en een Utrechter, allen van Turkse afkomst, voor de rechter wegens belediging, bedreiging, vernieling en opruiing. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachten na de mislukte couppoging in juni 2016 op sociale media opgeroepen tot geweld tegen Gülen-sympathisanten.

De cliënt van Singel Advocaten te Breda staat niet terecht voor belediging, bedreiging en vernieling maar wordt slechts verdacht van opruiing. Cliënt zou op Facebook een bericht geplaats hebben waarin wordt opgeroepen tot opruiing, meer specifiek waarin wordt vermeld: “Maar jullie kunnen hem wel in het gezicht spugen.”

Opruiing

Voor een bewezenverklaring van opruiing moet aan de volgende vier vereisten worden voldaan:

1. Opruien moet worden gezien als het aanzetten tot iets ongeoorloofds. Dit ongeoorloofde moet een naar Nederlands recht strafbaar feit zijn. Het is niet nodig dat het feit waartoe aangezet wordt ook daadwerkelijk wordt gepleegd.

2. Er moet sprake zijn van opzet. Dat kan voorwaardelijk zijn: het bewust de aanmerkelijke kans aanvaarden dat wordt opgeruid tot het plegen van een strafbaar feit.

3. Vereist is verder dat de uitlating in het openbaar is gedaan. Dat wil zeggen onder zodanige omstandigheden en op een manier dat deze door het publiek gehoord, gelezen of gezien kon worden (Hoge Raad 22 mei 1939, NJ 1939, 861).

4. De uitlating moet bovendien mondeling of bij geschrift of afbeeld zijn gedaan. Daaronder zijn begrepen tekstberichten op internet of social media.

Rechtbankverslaggeefster #dreigturken

Rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman is de bij de zitting aanwezig en twitters onder ³dreigturken over deze zaak.

Samet S. riep zelf de hulp van een tolk in om de in zijn ogen verkeerde vertaling te herstellen. De dreigementen van de 5 verdachten speelden zich af in 2016, vlak na de mislukte staatsgreep in Turkije. #dreigturken

"Samet S. houdt staande dat hij de huisarts niet heeft beledigd. "Het is gewoon Turks. We hebben een ander temperament." #dreigturken

Pleidooi van de raadsvrouw

Op zitting is door de raadsvrouw van Singel Advocaten bepleit dat cliënt vrijgesproken dient te worden door de Meervoudige Kamer van de Rechtbank Rotterdam. De raadsvrouw heeft hiertoe aangegeven dat het bericht niet letterlijk vertaald dient te worden, maar dat juist naar de bedoeling van het bericht moet worden gekeken. De interpretatie van het door cliënt geplaatste bericht is van essentieel belang om te kunnen oordelen of er sprake is van opruiing zoals hem ten laste is gelegd.

Naar de mening van de verdediging dient het bericht niet zo te worden opgevat dat hij mensen aanspoort om aangever in zijn gezicht te spugen. Cliënt heeft bij de politie direct al aangegeven dat het een discussie betrof op Facebook met berichten over en weer en dat er sprake is van vrijheid van meningsuiting. Daarbij komt dat het bericht van cliënt letterlijk is vertaald en dat deze vertaling zijns inziens niet correct is vertaald. Door cliënt is bedoeld te zeggen: “Maar jullie kunnen hem wel stevig op zijn vingers tikken.” Van het aanzetten of opruien tot iets is dan ook naar de mening van de verdediging geenszins sprake.

De vraag in deze zaak of de reactie van de cliënt van Singel Advocaten op het betoog van de aangever strafbaar is als vermeld staat in de tenlastelegging (lees: opruiing) dient naar de mening van de verdediging ontkennend beantwoord te worden met een vrijspraak tot gevolg.

Het oordeel van de Rechtbank

Omdat de inhoudelijke behandeling van de zaak door de Meervoudige Kamer van de Rechtbank is, zal er over twee weken door deze Meervoudige Kamer worden gedaan. De uitspraak zal in deze zaak derhalve gedaan worden op 24 december 2019 (ruim drieënhalf jaar na de tenlastegelegde feiten). In deze zaak kan dan ook worden gesproken van een overschrijding van de redelijke termijn waar doorgaans bij de strafoplegging door de Rechtbank rekening mee wordt gehouden

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op