Veroordeling zware mishandeling door kapotslaan glas in gezicht slachtoffer

Veroordeling zware mishandeling door kapotslaan glas in gezicht slachtoffer

Op 24 maart 2017 heeft de rechtbank Breda uitspraak gedaan in een zaak over zware mishandeling, waarbij de verdachte een glas kapot slaat in het gezicht van het slachtoffer.

Veroordeling zware mishandeling door kapotslaan glas in gezicht slachtoffer

Aan de verdachte is in deze zaak primair zware mishandeling en subsidiair mishandeling ten laste gelegd. De verdachte werd ervan verdacht een diepe open sneewond in het gezicht van het slachtoffer te hebben toegebracht (van ongeveer 10 centimeter) door met kracht een glas tegen de wang van het slachtoffer kapot te slaan.

 

Wat is er gebeurd?

Uit de bewijsstukken (o.a. camerabeelden en getuigenverklaringen) blijkt het navolgende. Het slachtoffer was op de desbetreffende dag samen met drie anderen in een café in Tilburg. Op een gegeven moment zag het slachtoffer dat een jongen zijn vriendin (één van de anderen), vastpakte. Het slachtoffer zag dat zijn vriendin dit niet fijn vond. Het slachtoffer zegt hierop tegen de jongen dat hij haar met rust moet laten. Op hetzelfde moment raakt de verdachte de vriendin van het slachtoffer nog een keer aan. De vriendin van het slachtoffer rukt zich los. Direct op dat moment brengt de verdachte zijn rechterhand in de richting van het gezicht van het slachtoffer en geeft hem een klap. Het slachtoffer voelt vervolgens iets warms vanuit zijn nek stromen en realiseert zich op dat moment dat hij met een glas in zijn gezicht was geslagen. Er zaten stukjes glas in zijn gezicht.

Uit de verklaring van het ziekenhuis blijkt dat het slachtoffer een snijwond van ruim 10 centimeter heeft in het gezicht. De wond heeft flink gebloed en het slachtoffer is hiervoor door een plastisch chirurg geopereerd.

 

Standpunt van de strafrechtadvocaat voor mishandeling

De advocaat van de verdachte oordeelt dat er (voorwaardelijk) opzet ontbreekt bij de verdachte op het plegen van zware mishandeling. De advocaat wijst hierbij op het feit dat de verdachte heeft verklaard dat hij is vergeten dat hij een glas in zijn handen had. De advocaat geeft tevens aan dat de verdachte zichzelf ook verwond heeft en hij had het zware lichamelijke letsel niet kunnen voorzien. De advocaat stelt dat het subsidiair ten laste gelegde kan worden bewezen.

 

Oordeel rechtbank Breda

De rechtbank Breda stelt dat de verdachte het slachtoffer met kracht in het gezicht heeft geslagen met een glas. De rechtbank Breda kwalificeert het letsel als zwaar lichamelijk letsel. Het slachtoffer heeft immers een forse wond van 10 centimeter op de linkerwang, waarvoor hij is geopereerd. De rechtbank Breda stelt dat dit letsel naar normaal spraakgebruik is aan te merken als zwaar lichamelijk letsel.

De verdachte heeft verklaard dat hij door het slachtoffer van zijn kruk in het café werd geduwd en dat hij uit een reflex heeft uitgehaald om het slachtoffer van zich af te houden. Dit wordt door de rechtbank Breda echter verworpen. De rechtbank Breda stelt immers dat uit getuigenverklaringen volgt dat de verdachte zelf van zijn kruk is gestapt en het glas hard in het gezicht van het slachtoffer heeft geslagen. Deze verklaringen worden bevestigd door camerabeelden. De rechtbank Breda stelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het primair ten laste gelegde, te weten zware mishandeling. De rechtbank Breda veroordeelt de verdachte tot een taakstraf voor de duur van 240 uren, te vervangen voor 120 dagen hechtenis. Daarnaast legt de rechtbank Breda de verdachte een gevangenisstraf op voor de duur van 90 dagen, waarvan 89 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren. Daarnaast zijn er bijzondere voorwaarden gesteld. Zo moet de verdachte zich melden bij de reclassering en zal hij zich moeten blijven melden zolang de reclassering dat noodzakelijk acht en moet de verdachte deelnemen aan een gedragsinterventie. Ook wordt de verdachte veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van € 3.848,07 aan het slachtoffer.

 

Advocaat zware mishandeling in Breda

Een ervaren advocaat uit Breda kan u bijstaan indien u wordt verdacht van een soortgelijk misdrijf. De advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. De strafrechtadvocaat uit Breda zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Wij bereiken niet zelden vrijspraak voor mishandeling. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor zware mishandeling in Breda direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk en op basis van pro deo.

Geschreven door

Op

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op