Vrijspraak verkrachting n.a.v. DNA-match 18 jaar na dato

Vrijspraak verkrachting n.a.v. DNA-match 18 jaar na dato

Op 19 februari 2018 heeft de rechtbank Breda vrijgesproken in een zaak over verkrachting.

Vrijspraak verkrachting n.a.v. DNA-match 18 jaar na dato

In deze zaak gaat het om een verkrachtingszaak uit 1997. 18 Jaar na dato van deze verkrachting is er naar aanleiding van een DNA-match een verdachte aangehouden (de destijdse buurjongen van het slachtoffer).

 

Standpunt strafrechtadvocaat verkrachting Breda

De advocaat van de verdachte heeft vrijspraak bepleit voor het ten laste gelegde feit verkrachting. De advocaat stelt hiertoe allereerst dat het slachtoffer heeft verklaard dat zij de verkrachter heeft gezien. De verdachte, haar destijdse buurjongen, heeft zij niet als dader herkend. Ook wanneer het slachtoffer ermee wordt geconfronteerd dat haar buurjongen de dader zou zijn geweest, zegt zij dat het de verdachte niet is geweest en de buurjongen past niet in het opgegeven signalement. Het slachtoffer heeft destijds een ander als mogelijke dader aangewezen, maar daar is geen verder onderzoek naar verricht. Tot slot stelt de advocaat dat het gegeven dat er DNA van de verdachte bij het slachtoffer is aangetroffen past bij zijn verklaring dat er vrijwillige gemeenschap tussen hen heeft plaatsgevonden.

 

Oordeel rechtbank Breda

Het geschetste scenario van de verdachte acht de rechtbank Breda niet op voorhand zo ongeloofwaardig dat deze alleen om die reden verworpen zou moeten worden. Bij de confrontatie van het slachtoffer met het feit dat het DNA van haar buurjongen is, heeft zij uitspraken gedaan als “dan had ik hem toch moeten herkennen toen hij bij me binnenkwam?” en “je kunt toch niet zoveel veranderen in één keer” en “ik geloof nooit dat het verdachte is geweest”. Deze verklaringen en het feit dat het slachtoffer een verklaring heeft gegeven waarin zij een andere jongen als dader aanwijst, wijzen naar het oordeel van de rechtbank Breda erop dat de dader mogelijk een ander dan de verdachte is geweest. Tot slot stelt de rechtbank Breda dat de verdachte niet voldoet aan de opgegeven daderkenmerken betreffende de kleur ogen, de vorm van het gezicht en de lengte. Al met al is de rechtbank Breda dan ook van oordeel dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs aanwezig is. De rechtbank Breda spreekt de verdachte vrij van het ten laste gelegde feit verkrachting.

 

Advocaat verkrachting Breda

De advocaat van de verdachte heeft er in deze zaak voor gezorgd dat de verdachte ter terechtzitting bij de rechtbank Breda werd vrijgesproken van verkrachting, wat bij een veroordeling had kunnen zorgen voor een fikse straf. Indien u wordt verdacht van een soortgelijk misdrijf kunt u zich eveneens laten bijstaan door een ervaren advocaat in Breda. De strafrechtadvocaat in Breda zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, net als in deze zaak, bereiken. Indien u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat in Breda voor verkrachting direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk en op basis van pro deo.

Geschreven door

Op

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op