Vrijspraak van strafbare voorbereidingen voor moord door rechtbank Breda

Vrijspraak van strafbare voorbereidingen voor moord door rechtbank Breda

Op 22 september 2017 heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant uitspraak gedaan in een zaak over strafbare voorbereidingshandelingen voor moord.

Vrijspraak van strafbare voorbereidingen voor moord door rechtbank Breda

De verdachte in deze zaak werd verdacht van strafbare voorbereidingshandelingen voor moord. Hij werd ervan verdacht dat hij opzettelijk een geladen vuurwapen, een gestolen personenauto, meerdere gestolen kentekenplaten, een zwart jack, een zwarte baseballpet en een fles benzine, alle bestemd tot het begaan van moord, voorhanden heeft gehad. Uit de dossierstukken blijkt het navolgende.

Er wordt bij de politie melding gedaan van het feit dat midden in de nacht, omstreeks 03.00 uur, een verdachte grijze auto aanwezig is in een straat in Waspik. Getuigen hebben gezien dat een man twee keer is uitgestapt en 5 tot 15 minuten is weggeweest, terwijl de motor van de betreffende auto bleef draaien. De verbalisanten controleren ter plekke de auto van de verdachte, een BMW, waarvan blijkt dat de kentekenplaat die aan de voorzijde is bevestigd, met elastiekjes over een andere kentekenplaat is bevestigd. Ook aan de achterzijde van de BMW is een kentekenplaat met elastiekjes bevestigd over een andere kentekenplaat, welke kentekenplaat geregistreerd staat als gestolen. De verbalisanten zien op de bijrijdersstoel onder een zwarte jas en baseballpet, een gedeelte van de loop van een vuurwapen. Het betreft een vuurwapen, welke in goede staat van onderhoud verkeerd en functioneert naar behoren en is direct voor gebruik geschikt. Ook zijn er negen patronen aangetroffen. Daarnaast is een anderhalve liter fles gevuld met benzine aangetroffen. Verder wordt geconstateerd dat het slot aan de bestuurderszijde schade heeft en dat er krassen en scheuren in en op het slot zitten. Na onderzoek blijkt de auto te zijn gestolen. Uit onderzoek aan het navigatiesysteem in de BMW blijkt dat het meest recente adres dat in het navigatiesysteem is ingevoerd het adres van het slachtoffer betreft, wie meerdere antecedenten op het gebied van productie en handel in harddrugs, als op het gebied van wapenbezit op zijn geweten heeft. Reeds eerder zijn in de richting van het slachtoffer bedreigingen geuit, waarbij een vuurwapen op het hoofd van het slachtoffer is gezet.

 

Standpunt van de advocaat in Breda

De strafrechtadvocaat voor moord stelt dat er geen bewijs voorhanden is voor het beramen van een moord door verdachte. Daarnaast stelt de advocaat dat de aangetroffen spullen ook voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt, dan enkel voor moord. Nu niet kan worden aangetoond dat verdachte als doel een moord voor ogen had, kan ook geen sprake zijn van de ten laste gelegde voorbereidingshandelingen, aldus de advocaat in Breda. De raadsman stelt zich dan ook op het standpunt dat de verdachte moet worden vrijgesproken.

 

Standpunt van de rechtbank Breda

De rechtbank Breda stelt vast dat verdachte zich in een gestolen BMW voorzien van valse kentekenplaten, bevindt met onder handbereik een geladen en gebruiksklaar vuurwapen. Onder de bestuurdersstoel bevindt zich een anderhalve liter fles gevuld met benzine. Deze feiten en omstandigheden in onderlinge samenhang bezien, maken naar het oordeel van de rechtbank dat de aangetroffen voorwerpen dienstig kunnen zijn voor een misdadig doel, moord.

De rechtbank stelt dat er aanwijzingen zijn dat de verdachte betrokken is bij de voorbereiding van een ernstig strafbaar feit, maar dat niet kan worden vastgesteld dat het opzet van verdachte was gericht op het voorbereiden van een moord. De rechtbank Breda oordeelt dan ook dat hetgeen de verdachte ten laste is gelegd niet wettig en overtuigend kan worden bewezen, waardoor de verdachte wordt vrijgesproken.

 

Advocaat in Breda

Het verweer van de strafrechtadvocaat heeft er in deze zaak voor gezorgd dat de verdachte werd vrijgesproken. Wanneer u verdachte bent in een soortgelijke zaak kunt u zich eveneens laten bijstaan door een ervaren advocaat in Breda. De advocaat zal een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak voor u, als verdachte, bereiken. Wanneer u het contactformulier invult zal een ervaren advocaat uit Breda voor (voorbereiding van) moord vrijblijvend contact met u opnemen.

Geschreven door

Op

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op