Advocaat breda vrijspraak belediging

Op 18 mei 2017 heeft de Rechtbank Amsterdam een uitspraak gedaan in een zaak met betrekking tot belediging.

Op 31 mei 2016 heeft het slachtoffer Sylvana Simons aangifte gedaan van racisme, seksisme, haatzaaierij en bedreiging. Zij is toegetreden tot de politieke partij DENK en heeft hierdoor veel negatieve uitlatingen over zich heen gehad. Het Openbaar Ministerie is naar aanleiding hiervan het onderzoek 13Panchax gestart. Hierna is door het slachtoffer nog een aangifte van belediging gedaan. Aan de verdachte wordt ten laste gelegd dat hij opzettelijk op Facebook een bericht heeft geplaatst over Sylvana Simons met daarbij de tekst ‘Blijft een AAP’. Dit bericht zou geplaatst zijn in de periode van 7 oktober 2014 tot en met 14 oktober 2016.

De Officier van Justitie stelt zich op het standpunt dat het ten laste feit kan worden bewezen. De officier gaat ervan uit dat de verdachte het strafbaar feit zelf heeft gepleegd door de tekst op zijn Facebook te plaatsen. Omdat verdachte heeft aangevoerd dat iemand anders dit met zijn account geplaatst zou hebben, is voor de zekerheid medeplegen ten laste gelegd.

De advocaat van verdachte bepleit vrijspraak. Volgens de verdediging kan er niet worden nagegaan wanneer het bericht is geplaatst en kan niet worden bewezen dat er sprake is van opzettelijk beledigen omdat de context van het bericht niet voldoende duidelijk is.

Volgens de rechtbank wordt het slachtoffer, doordat zij met een aap vergeleken wordt, in haar eer en goede naam aangetast. Het blijft echter wel de vraag of kan worden bewezen dat het bericht daadwerkelijk op het slachtoffer sloeg. Hierin gaat de rechtbank dus mee met de verdediging die aanvoert dat de context van het bericht niet voldoende duidelijk is. Belediging vereist opzet, en het opzet van de verdachte kan hierdoor niet bewezen worden. Ook ontkent verdachte dat dit bericht over Sylvana Simons gaat. Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat dit wel het geval is. Hierdoor spreekt de rechtbank verdachte vrij van belediging.

Door de juiste verdediging kan dus vrijspraak bereikt worden. Het belang van een goede strafrechtadvocaat voor belediging is dus groot. Als u verdacht wordt van belediging is het verstandig contact op te nemen met een ervaren strafrecht advocaat. Als strafrechtadvocaat kunnen wij u bijstaan en bereiken wij vaak een lagere straf en mogelijk vrijspraak. Als u het contactformulier invult, wordt er vrijblijvend contact met u opgenomen.

Geschreven door

Op

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op