Veroordeling voor bedreiging burgemeester, politieambtenaar en gemeenteambtenaar

Veroordeling voor bedreiging burgemeester, politieambtenaar en gemeenteambtenaar

Op 19 december 2017 heeft de rechtbank Breda uitspraak gedaan in een zaak over bedreiging van een burgemeester, politieambtenaar en gemeenteambtenaar.

Veroordeling voor bedreiging burgemeester, politieambtenaar en gemeenteambtenaar

Aan de verdachte in deze zaak is ten laste gelegd dat hij een burgemeester, politieambtenaar en een gemeenteambtenaar heeft bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gericht, althans met zware mishandeling. Zo heeft de verdachte gezegd dat hij aan kalasjnikovs en handgranaten kon komen, terwijl hij zijn hand/arm achter zijn rug hield, alsof hij een voorwerp verborgen hield. De verdachte heeft daarnaast met zijn hand een pistool nagebootst en die op het hoofd van één van de slachtoffers gericht en daarbij gezegd dat hij de burgemeester zou neerschieten met hem erbij. Ook heeft de verdachte gezegd dat hij het helemaal gehad had met de gemeente en dat hij zelf wel naar het gemeentehuis zou gaan om de burgemeester neer te knallen en/of dat hij met kalasjnikovs en handgranaten naar het gemeentehuis zou gaan en het dan wel zou oplossen en/of dat hij de burgemeester zou neerschieten.

 

Standpunt van de advocaat voor bedreiging

De advocaat stelt dat de slachtoffers, toen zij beseften dat de verdachte niets in zijn hand had, hebben besloten om naar hem toe te gaan en iets te zeggen. Dit vindt de advocaat vreemd, als ervan wordt uitgegaan dat zij zich daadwerkelijk bedreigd hadden gevoeld en de vrees hadden dat de verdachte de bedreigingen zou uitvoeren. Daarnaast stelt de advocaat dat het feit dat de verdachte stelt dat hij aan kalasjnikovs en handgranaten kon komen in combinatie met het achter de rug houden van een hand op zich niet bedreigend van aard is. Tot slot stelt de advocaat dat de burgemeester heeft verklaard dat hij van de overige slachtoffers heeft gehoord dat hij met de dood bedreigd werd. Meer wist hij niet ten tijde van het doen van aangifte, welke aangifte dan ook veel te algemeen is volgens de advocaat. De advocaat stelt dat voor bedreiging is vereist dat de bedreiging van dien aard was en onder zodanige omstandigheden is gedaan dat bij de burgemeester de redelijke vrees heeft kunnen ontstaan dat hij om het leven gebracht kon worden.

 

Oordeel van de rechtbank Breda

De verdachte heeft een deel van het ten laste gelegde bekend. Hij heeft immers verklaard dat hij twee slachtoffers verbaal heeft bedreigd. Hij is naar één van hen toegelopen, met zijn hand naar voren gestoken, richting het gezicht van het slachtoffer, waarna hij iets heeft gezegd zoals “ik los het op”. Hij heeft daarnaast verklaard dat hij zijn hand achter zijn rug hield en deed alsof hij een pistool in zijn hand had. De verdachte erkent dat het dreigend overgekomen kan zijn op de slachtoffers.

De rechtbank Breda stelt dat het handelen van de verdachte een zodanige vrees heeft kunnen opwekken en ook daadwerkelijk heeft opgewekt bij de slachtoffers. Daarnaast oordeelt de rechtbank Breda dat de bedreigingen gelet op hun aard, hun intensiteit en de achtergrond waartegen deze werden gedaan, te weten dat één van de slachtoffers de verdachte kende in verband met een eerdere bedreiging, bij hem de redelijke vrees is ontstaan dat verdachte zijn bedreigingen ook daadwerkelijk zou uitvoeren. Al met al acht de rechtbank Breda wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich opzettelijk schuldig heeft gemaakt aan bedreiging, wat strafbaar is volgens het Wetboek van Strafrecht.

De rechtbank Breda veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 1 maand, onvoorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Ten tijde van het ten laste gelegde was de proeftijd van een eerdere veroordeling van de verdachte nog niet verstreken. Hiertoe bepaalt de rechtbank Breda dat deze straf ten uitvoer zal worden gelegd, wat 2 maanden gevangenisstraf oplevert.

 

Advocaat bedreiging in Breda

Bent u zelf verdacht van bedreiging? Een ervaren advocaat uit Breda kan u bijstaan! De advocaat zal uw processtukken opvragen om zo een goed en sterk verweer te kunnen voeren. De advocaat uit Breda zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Wij bereiken niet zelden vrijspraak voor bedreiging. Indien u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor bedreiging in Breda direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk en op basis van pro deo.

Geschreven door

Op

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op