850 euro boete voor rijden onder invloed tijdens verkeersongeval waarbij slachtoffer is overleden

850 euro boete voor rijden onder invloed tijdens verkeersongeval waarbij slachtoffer is overleden

Op 10 augustus 2017 heeft de rechtbank Breda uitspraak gedaan in een zaak over rijden onder invloed.

850 euro boete voor rijden onder invloed tijdens verkeersongeval waarbij slachtoffer is overleden

Er heeft een verkeersongeval plaatsgevonden, waarbij een personenauto in aanrijding is gekomen met twee voetgangers en een hond. Als gevolg van de opgelopen verwondingen is één van de slachtoffers komen te overlijden. De verdachte zat onder invloed van alcohol achter het stuur en wordt derhalve verdacht van rijden onder invloed. Daarnaast wordt verdachte verdacht van het feit dat er een verkeersongeval heeft plaatsgevonden, met de dood ten gevolge, dat aan zijn schuld is te wijten en dat zijn rijgedrag gevaarzettend of hinder veroorzakend is geweest.

 

Standpunt advocaat Breda

De advocaat heeft vrijspraak bepleit. De advocaat in Breda bepleit hiertoe dat het causaal verband (oorzakelijk verband) tussen het rijgedrag van de verdachte en het verkeersongeval niet kan worden aangetoond. Er kan naar het oordeel van de advocaat niet worden vastgesteld dat het alcoholgebruik van de verdachte een rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van het ongeval. Daarnaast bepleit de advocaat voor de rechtbank in Breda dat op het rijgedrag van de verdachte (technisch gezien), niets is aan te merken, dat de exacte plaats van de plek van de aanrijding niet is vastgesteld en dat uit de verkeersongeval-analyse is gebleken dat de voetgangers vanaf 26 meter niet geheel, of niet deels zichtbaar zijn geweest. De advocaat stelt dat het ongeval onvermijdelijk zou zijn geweest voor iedere automobilist.

 

Standpunt rechtbank Breda

Ten tijde van de aanrijding was het donker, de aanrijding vond plaats buiten de bebouwde kom in een bosrijk gebied. Op de plaats van het ongeval was geen straatverlichting aanwezig, waardoor het zeer donker was. De voetgangers droegen donker gekleurde kleding zonder reflectiemateriaal, vastgesteld is dat onder deze omstandigheden de voetgangers op een afstand van 26 meter gedeeltelijk zichtbaar werden voor verdachte. De voetgangers zijn niet aan de kant gegaan toen zij het voertuig van verdachte zagen naderen. Op de betreffende weg gold een maximum snelheid van 80 kilometer per uur, verdachte reed minimaal 53 en maximaal 54 kilometer per uur. Uit onderzoek is gebleken dat de auto krachtig is afgeremd en dat er door de bestuurder naar links is uitgeweken. Tijdig remmen was naar het oordeel van de rechtbank Breda, ook voor een nuchtere en alerte bestuurder, vrijwel onmogelijk.

De rechtbank stelt ten aanzien van het alcoholgebruik dat ook indien de bestuurder niet onder invloed was geweest van alcohol, de aanrijding niet te voorkomen was geweest. De rechtbank Breda volgt dan ook het standpunt van de strafrecht advocaat van de verdachte. De verdachte wordt enkel veroordeeld voor rijden onder invloed, voor de overige ten laste gelegde feiten wordt hij vrijgesproken. De rechtbank Breda veroordeelt de verdachte hiertoe tot een geldboete van 850 euro.

 

Strafrechtadvocaat voor rijden onder invloed in Breda

Een advocaat voor rijden onder invloed uit Breda kan u bijstaan in soortgelijke zaken. Een advocaat in Breda kan u, dankzij jarenlange ervaring, als geen ander bijstaan indien u wordt verdacht van rijden onder invloed. De advocaat zal uw processtukken opvragen en een goed en sterk verweer voeren. De advocaat in Breda zal voor u op deze wijze een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Wanneer u het contactformulier invult zal een ervaren advocaat voor rijden onder invloed direct vrijblijvend en gratis contact met u opnemen over uw zaak over rijden onder invloed! Wij werken landelijk en op basis van pro deo. 

Geschreven door

Op

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op