Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk: Uitleg en hulp van een ervaren advocaat

De jaarwisseling komt er weer aan. Wat is illegaal vuurwerk eigenlijk en wat kunt u verwachten als u wordt gepakt?

Wat is illegaal vuurwerk eigenlijk?

Illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet binnen de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen wordt verkocht. De vastgestelde verkoopdagen zijn in Nederland 29, 30 en 31 oktober. Alles wat u buiten deze verkoopdagen koopt is illegaal. Daarnaast mag u enkel vuurwerk in het buitenland kopen indien het voldoet aan de eisen van de Nederlandse wetgeving en indien u vooraf melding heeft gedaan. Ook mag u het vuurwerk alleen naar Nederland brengen op de toegestane verkoopdagen. Veelvoorkomend illegaal vuurwerk in Nederland zijn strijkers, lawinepijlen en Cobra’s.

 

Vuurwerk mag op oudejaarsdag (31 december), van 18.00 uur tot 02.00 1 januari worden afgestoken. Indien u buiten deze tijden vuurwerk afsteekt handelt u in strijd met de Nederlandse wet- en regelgeving. Verder mag u maximaal 25 kilo vuurwerk in uw bezit hebben. Ook indien u deze hoeveelheid overschrijdend handelt u in strijd met de Nederlandse wet- en regelgeving en bent u strafbaar.

 

Strafeis voor illegaal vuurwerk

De strafbepaling voor het bezitten, de handel en de opslag in illegaal vuurwerk is in verschillende wet- en regelgeving te vinden, zoals bijvoorbeeld in het Vuurwerkbesluit. Illegaal vuurwerk wordt in Nederland zwaar gestraft, aangezien de overheid vindt dat het ernstige gevolgen (kan) hebben voor de veiligheid en gezondheid van burgers. Indien u verdacht wordt voor het bezitten, de handel of de opslag kunt u rekening houden met een forse strafeis van de Officier van Justitie. Vroeger werd kreeg u, als verdachte van illegaal vuurwerk, vaak een waarschuwing en inbeslagname van het vuurwerk of een verwijzing naar HALT bij minderjarigen. Tegenwoordig leidt het al snel tot een forse straf en dus een strafblad, wat nadelige gevolgen kan hebben voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Indien er sprake is van handel in illegaal vuurwerk dient u er rekening mee te houden dat mogelijk verdacht wordt betrokken te zijn bij een crimineel samenwerkingsverband en eisen tot gevangenisstraf gebruikelijk zijn.

 

OM-zitting of TOM-zitting voor illegaal vuurwerk

Na het politieverhoor heeft de Officier van Justitie de mogelijkheid over te gaan tot het voorstellen van een strafbeschikking of een transactievoorstel. Het is een zogenaamde ‘afdoeningsmodaliteit’ van de Officier van Justitie. Oftewel, indien u het voorstel accepteert hoeft u niet voor de rechter te verschijnen, de zaak is bij acceptatie ‘rond’. Tijdens een TOMzitting zal u een transactievoorstel worden voorgelegd. Indien u het daarmee niet eens bent zult u alsnog een oproeping ontvangen om voor de rechter te verschijnen. Gedurende een OM-zitting zal u een strafbeschikking worden voorgesteld. Indien u het niet eens bent met de strafeis heeft u gedurende veertien dagen de tijd om hiertegen in verzet te gaan.

Voor veel verdachten klinkt het accepteren van een transactievoorstel of strafbeschikking aantrekkelijk, zij hoeven bij acceptatie immers niet meer voor de rechter te verschijnen. De Officier van Justitie is echter niet net als de rechter onafhankelijk, de ervaring van de strafrechtadvocaat is dan ook dat er regelmatig een hogere straf wordt geëist dan nodig is in uw zaak. Daarnaast leidt zowel de acceptatie van de strafbeschikking als de acceptatie van een transactievoorstel tot een strafblad!

 

Advocaat voor illegaal vuurwerk

Een advocaat van advocatenkantoor Singel Advocaten in Breda kan u als geen ander bijstaan indien u verdacht wordt van illegaal vuurwerk. Wij hebben veel ervaring in vuurwerk zaken. WIj werken landelijk naar tevredenheid van veel klanten. Als u het contactformulier invult nemen wij vrijblijvend contact met u op.

Geschreven door

Op

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Contact Advocaat vuurwerk zaken

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.