Illegaal vuurwerk zorgt voor explosie met oud en nieuw

Illegaal vuurwerk zorgt voor explosie met oud en nieuw

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft op 25 oktober 2019 uitspraak gedaan in een vuurwerkzaak.

Illegaal vuurwerk zorgt voor explosie met oud en nieuw

De verdachte in deze zaak stond terecht voor het, tijdens oudjaarsnacht, opzettelijk aanwezig hebben gehad van een grote hoeveelheid professioneel vuurwerk, te weten 216 mortierbommen. Daarnaast werd hij ervan verdacht een aantal van deze mortierbommen aan een medeverdachte en een ander ter beschikking te hebben gesteld.

 

Feiten en omstandigheden

De verdachte had de betreffende avond diverse mensen uitgenodigd, waaronder de medeverdachte, om oud en nieuw te vieren. Omstreeks 01.15 uur werd er melding gedaan van het feit dat er een vuurwerkbom zou zijn afgegaan. Verbalisanten ter plaatse troffen vervolgens een ravage aan, er had een explosie plaatsgevonden die veel schade had veroorzaakt. Zo zijn er bij verschillende woningen ruiten gesneuveld, zowel op de begane grond als op de eerste en tweede verdieping. Verder waren er zwartgeblakerde plekken zichtbaar op gevels, houtwerk en ramen van verscheidende woningen, waren er deuren en ramen ontzet en is er blik- en glasschade aan voertuigen ontstaan. Ook hebben een aantal omstanders letsel opgelopen, waarvan er zelfs enkelen per ambulance naar het ziekenhuis zijn gebracht. De verdachte heeft vervolgens richting de verbalisanten kenbaar gemaakt dat hij zich verantwoordelijk voelde voor hetgeen gebeurd was.

De verdachte had twee lanceerinstallaties in elkaar gezet waarmee zwaar vuurwerk dat in Nederland verboden is, werd afgestoken. Met een kruiwagen is de betreffende avond vuurwerk vervoerd naar de lanceerinstallatie. Na het uitpakken van vuurwerk werden restanten van dozen en karton in de kruiwagen gelegd. De kruiwagen is vervolgens vlakbij een vuurton gezet. De medeverdachte is kartonnen dozen uit de kruiwagen in de vuurton gaan gooien. Vervolgens hoorde hij iets sissen en er ontstond een explosie, hetgeen werd gevolgd door een tweede en derde explosie. Met name de derde explosie heeft een enorme schade aan auto’s, woningen en personen veroorzaakt.

 

Oordeel rechtbank Breda

De verdachte heeft bekend dat hij dit illegaal vuurwerk voorhanden heeft gehad. De rechtbank Breda houdt hem hiervoor dan ook verantwoordelijk. De rechtbank acht derhalve wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte opzettelijk professioneel vuurwerk, bestemd voor particulier gebruik, voorhanden heeft gehad. Ook acht de rechtbank Breda bewezen dat de verdachte opzettelijk een aantal van deze mortierbommen ter beschikking heeft gesteld aan de medeverdachte en een ander persoon. De verdachte heeft immers verklaard dat hij bij het afsteken van het illegale vuurwerk is geholpen door de medeverdachte en een onbekende man.

 

Strafoplegging illegaal vuurwerk

De rechtbank is van mening dat de ontploffingen niet aan de verdachte kunnen worden verweten, maar uit het onderzoek is wel gebleken dat illegaal zwaar vuurwerk van de verdachte bij de explosie is ontploft. Het incident heeft voor de aanwezigen een grote impact gehad. Al met al heeft de rechtbank Breda aan de verdachte een taakstraf opgelegd voor de duur van 180 uur evenals een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van vijf maanden met een proeftijd van twee jaar.

 

Advocaat Breda illegaal vuurwerk

Zelf verdacht van het voorhanden hebben van illegaal vuurwerk? Een ervaren advocaat uit Breda kan u bijstaan! De raadsman zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor illegaal vuurwerk direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.

Geschreven door

Op

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op