OM Hoorgesprek

Een oproeping voor een OM hoorgesprek betekent dat je moet verschijnen bij het Openbaar Ministerie. De officier van justitie heeft dan het voornemen om een strafbeschikking op te leggen. Dit is een straf. Dit kan ook voor een misdrijf zijn.

Om hoorgesprek oproeping

Als je verdacht ben voor een strafbaar feit, zoals bijvoorbeeld mishandeling of diefstal, dan beslist de Officier van Justitie na het politieverhoor wat er met uw strafzaak moet gebeuren. Dit kan betekenen dat uw zaak wordt beëindigd met een sepot. Of dat u voor de politierechter moet verschijnen. U krijgt dan een dagvaarding. Ook is mogelijk dat u een uitnodiging krijgt van de Officier voor een zogenaamd 'om hoorgesprek'. U ontvangt dan een brief om op een bepaalde dag te verschijnen om uw strafzaak te bespreken. In deze brief wordt ook aangekondigd dat de officier van justitie het voornemen heeft om u een strafbeschikking op te leggen.

 

Het gesprek met de Officier van Justitie

Dit gesprek vindt plaats bij het Openbaar Ministerie, soms in een kamer van een rechtbank of een gerechtsgebouw. Tijdens dit gesprek wordt de strafzaak met u besproken en beoordeelt de Officier van Justitie of er naar zijn of haar mening voldoende wettig en overtuigend bewijs aanwezig is om tot een eventuele veroordeling bij de rechter te komen. Indien dat het geval is wordt u een 'aanbod' gedaan om de zaak af te doen. Vaak is dat een strafbeschikking. Dit is een strafoplegging door de officier van Justitie.

Maar let op! Deze strafoplegging leidt wel tot een aantekening op uw strafblad (justitiële documentatie) met eventuele gevolgen voor een VOG (verklaring over het gedrag). Het is dus een misverstand dat u door het accepteren van een strafbeschikking ('deal') bij de officier van Justitie een strafblad zou kunnen voorkomen. Bovendien: De officier van jusitie is de aanklager, dus géén onafhankelijke rechter!

Tijdens deze bespreking worden overigens geen toga's gedragen (zwarte gewaden die in een rechtszaal worden gedragen). De hoorzitting is dus wat dat betreft relatief 'informeel'.

 

Advocaat meenemen naar om hoorgesprek

U kunt zich bij het om hoorgesprek door een strafrecht advocaat laten bijstaan. Dit is overigens zeer verstandig. Regelmatig worden bij de officier van justitie hogere straffen voorgesteld dan een rechter zou opleggen in de praktijk. Bovendien wordt regelmatig gesteld dat er voldoende bewijs aanwezig zou zijn, waar wij als ervaren advocaat dan toch echt anders over denken. Wat dan regelmatig leidt tot (alsnog) sepot als wij de officier van justitie weten te overtuigen danwel later tot een vrijspraak bij de Politierechter. Als u alléén gaat als verdachte is onze ervaring (wat wij vaak terughoren) dat voor (juridische) discussie tussen u als verdachte en de Officier weinig ruimte is. Het is dan al te vaak een kwestie van 'accepteren van het voorstel of naar de rechter'. Als advocaat kunnen wij uw proceskansen goed inschatten en u aangeven wat u kunt doen om de gevolgen voor uw strafblad te voorkomen of te beperken.

 

Verzet tegen strafbeschikking

Als u het met de strafbeschikking niet eens bent en wij als advocaat de officier niet zover kunnen krijgen de zaak op een goede manier af te doen, kunt u verzet instellen tegen de strafbeschikking, dus (kort gezegd) hiertegen bezwaar maken. Wij begeleiden u als advocaat in dit proces, stellen zo nodig verzet voor u in en gaan later met u mee naar de zitting bij de politierechter.

 

Advocaat om hoorgesprek

U heeft als besproken het recht een advocaat mee te nemen. Het is in elk geval belangrijk níet zomaar naar een om hoorgesprek te gaan zonder eerst uw zaak even met een strafrechtadvocaat te bespreken. Ook niet als u meent dat u 'toch niets heeft gedaan'. Sterker nog, juist dán heeft u een advocaat nodig om te voorkomen dat u bij het om hoorgesprek wordt geconfronteerd met een strafbeschikking en een onbuigbare officier van justitie.

Wij hebben veel ervaring in het bijstaan van verdachten in Breda én heel Nederland bij om hoorgesprekken.

Als u het contactformulier invult neemt een advocaat vrijblijvend contact met u op.

 

Contactformulier advocaat om hoorgesprek

Doorrijden na aanrijding of verkeersongeval


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.
Advocaat Breda Sander

Advocaat Breda Sander

mr. S. Arts (Sander) is meer dan 20 jaar advocaat. Hij treedt als advocaat op in vele omvangrijke strafzaken waaronder beleggingsfraude zaken in Breda. Hij is direct maar informeel.

Om hoorgesprek

Singel Advocaten legt uit: OM hoorgesprek of OM hoorzitting

mr. Jolanda Veldman over het om hoorgesprek

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (361 beoordelingen)
  • Als je een advocaat zoekt die echt verstand heeft wat hij of zij doet, is dit een aanrader ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Blanquito 91
  • Supersnel geholpen duidelijke taal ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Edgar M.

Nieuwsberichten om hoorgesprek

Auteur
Onderwerp
Berichten

OM Hoorgesprek

Gratis contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.