Contractenrecht

Het verbintenissenrecht - ook wel overeenkomstenrecht genoemd - is zeg maar de basis van het rechtsstelsel. Vaak worden afspraken tussen partijen vastgelegd in een schriftelijk stuk; het contract. Bij contractenrecht kunt u overigens aan vele contracten denken, zoals een koopovereenkomst, de overeenkomst van opdracht, aanneming van werk / koop-aannemingsovereenkomst, een bruikleenovereenkomst of een overeenkomst van lening/schuldbekentenis.

Vaak zijn partijen het achteraf niet eens over de bedoeling die in het document is vastgelegd. Dit kan te maken hebben met de verwachtingen die de betrokken partijen hebben. Indien afspraken niet duidelijk worden vastgelegd komt het vaak voor dat partijen achteraf in een procedure terecht komen. Dan blijkt dat een of meerdere partijen een heel ander idee bij een zekere bepaling hadden. Het is dan ook zaak afspraken duidelijk vast te leggen, om dergelijke teleurstellingen en onnodige langslepende procedures te voorkomen. Dit ook omdat er helaas ook partijen bestaan, die dergelijke onduidelijkheden achteraf willen benutten om onder hun verplichtingen uit te komen. Het vooraf laten ‘screenen' van uw contract door een deskundig advocaat is dus raadzaam. Dit kan kosten in de toekomst voorkomen.

Bij de behandeling van een geschil over de inhoud van een contract, zal de rechter niet alleen kijken naar de letterlijke tekst van het contract, maar de ‘bedoeling van partijen' willen achterhalen, wat ook uit andere mededelingen en stukken kan blijken. Dit betekent dat u mogelijk dient te bewijzen wat de bedoeling van partijen nu wel is geweest, terwijl u meende een voor u duidelijk contract te hebben gesloten. Daarbij is het belangrijk een goede keuze te maken (wilt u nakoming of juist de overeenkomst beëindigen?) en de geldende wettelijke voorschriften goed te volgen. Dit laatste om te voorkomen dat u later een vordering blijkt te hebben, bijvoorbeeld omdat u bent ‘vergeten' een partij in gebreke te stellen (= de wederpartij aan te manen alsnog de verplichtingen deugdelijk na te komen). Een beroep op zogenaamde ‘wanprestatie' kent de nodige juridische haken en ogen.

Wij hebben ruime kennis en ervaring in het adviseren alsmede zowel als procederen op het gebied van het verbintenissenrecht. Indien u in een conflict bent terechtgekomen is het belangrijk u juridisch te laten ondersteunen. Hierbij zijn wij u graag van dienst.

Neemt u gerust contact met ons op met ons via ons contactformulier om de mogelijkheden in uw zaak te bespreken.